Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Kútba esett egy medve

Pénteken Bibarcfalva közelében, a Bagolyvártól nem messze egy medve szárazkútba esett, ahonnan egy létra segítségével menekítették ki a hatóságok. A mentéshez a Sürgősségi Életmentő Szolgálat, a tűzoltók, a rendőrök és a mentők is kivonultak.

Körülbelül egy bő hónapja írtunk az erdővidéki gazdák panaszairól, akik szóvá tették a medvék által a terményekben okozott károkat, azóta pedig többen is jelezték, hogy hol itt, hol ott láttak – települések között is – medvéket, melyek kisebb vagy nagyobb riadalmat okoztak. Így például, tudomásunk van arról, hogy Baróton, a város szélén, avagy Olaszteleken a falu között is sétált a medve. Nemrég Balázsi Dénes, Bardoc község polgármestere a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a község falvaiban odáig fajult a helyzet, hogy az emberek nem mernek este kimenni az utcára. Elmesélt egy szeptember másodikán történt esetet, amikor Olaszteleken, még sötétedés előtt, több medve kergetett meg egy gyermeket, akinek csak azzal volt szerencséje, hogy idejében elérte a házkaput, így megszabadult, mert egyébként tragédia is történhetett volna.

Balázsi polgármester, de mások szerint is, az erdővidéki medveállomány a normális egyedszám négy-ötszöröse, nem igaz az, hogy a medvék a kiirtott erdők miatt jönnek a települések közelébe, egyszerűen arról van szó, hogy túlszaporodtak.

Hasonló a véleménye Kelemen Gellért Istvánnak, a Dél-Hargita Vadászegyesület – (hozzájuk tartozik vadászatilag Barót és Olasztelek környéke – igazgatójának is, aki a kútba esett medve mentésénél is jelen volt, s aki lapunknak azt mondta, az őszi termény beérésével egyidejűleg várható az, hogy egyre nagyobb számban a medvék is megjelennek a települések közelében, a jelenséget azonban nincs, ahogy megakadályozzák: a román kormánynál uralkodó kaotikus állapotok miatt ugyanis nincs, aki a medvék kilövésére vonatkozó kérelmeiket aláírja, jelenleg mintegy harminc „medvés” dossziéjuk vár elbírálásra. (böjte) 

Biciklist gázoltak halálra

Pénteken délután újabb halálos baleset történt Háromszéken: Sepsibükszádon, a 12-es országúton egy 15 éves biciklist gázolt el egy haszonjármű sofőrje, aki nem tartotta be a követőtávolságot – számolt be a megyei rendőrség szóvivője. Az áldozatot nem sikerült megmenteni, a kórház felé, a mentőben vesztette életét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük