Röviden

Röviden Kovászna megye

Heten sérültek

A tegnap késő délután Szépmező közelében történt súlyos közúti baleset. Két jármű frontálisan ütközött és hét személy, négy felnőtt és három kiskorú sérült. A Kovászna Megyei Sürgősségi Felügyelőség tűzoltóik és mentőorvosai egy személyt a roncsok közül menekítettek ki. A forgalom hosszabb ideig állt, mind a hét áldozatot kórházba szállították – tájékoztatott Tolvaj Marius szóvivő.

Árkosi napok szüreti bállal

Hétvégén immár tizennegyedik alkalommal ünnepel Árkos község. Pénteken a kultúrotthonban az Árkosi Ifjúsági Szervezet megnyitja az őszi ifjúsági napokat, mely számos érdekes vetélkedőt és bulit ígér a fiataloknak. Szombaton délelőtt 10 órától szüreti felvonulással indul a szórakozás, ezzel párhuzamosan zajlik a lábtenisz-bajnokság, majd 13 órától tartják az ünnepi megnyitót. A megnyitót követően színpadra lép az árkosi fúvószenekar, de lesz társaságitánc-bemutató is, a fellépők sorát este 21.30-től Delhusa Gjon zárja, mely szüreti bállal tetőzik. Az ünneplés vasárnap 13 órától fúvószenekari találkozóval folytatódik.<<

Nyert a Kerekesek

A Nemzetközi Népismereti Filmszemlén második díjat kapott Vargyasi Levente filmes és dr. Kinda István néprajzkutató negyedik dokumentumfilmje, a Kerekesek. A hatodik Nemzetközi Népismereti Filmszemlét a Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány szervezte Sztánán. A háromszéki alkotópáros filmje, a Kerekesek idén került a mozikba. A néprajzi dokumentumfilm főszereplője Gál József, Zabola egyetlen, még tevékeny kerekesmestere. A filmben szereplő Bende Tibor kovács is az utolsók között van Zabolán, aki még fel tud vasalni egy fából készült szekérkereket. Dr. Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember ritka, eltűnőben lévő székelyföldi mesterségek filmes dokumentálását végzi. Együtt készítették el A sár mesterei rövidfilmet és a Meszesek, illetve a Szenesek című néprajzi dokumentumfilmeket. Az alkotópáros filmjei sajátos kordokumentumok, veszélyeztetett foglalkozásokat és életvilágokat örökítenek meg. 

Együtt mulatnak

Tíz évvel ezelőtt kötött testvértelepülési megállapodást Csólyospálos Bardoccal. „A fennálló kapcsolatunk jubileuma alkalmából vendégségbe hívtuk székely barátainkat Csólyospálosra, ahol egy néptánc­estet tartunk pénteken a közösségi házban” – számolt be Á. Fúrús János polgármester. Az ingyenesen látogatható rendezvény 19 órakor kezdődik. A műsorban fellép a bardoci Kormos és az erdőfülei Dobó néptánccsoport, valamint a helyi Kalapos és Tamburás együttes.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.