Röviden

Röviden Kovászna megye

Idén is megsütik

Most folynak az egyeztetések, hogy hol süssék meg a Kárpát-medence kenyerét, tudtuk meg Diószegi Lászlótól (képünk). A sepsiszentgyörgyi „rekordpék” azt mondja: előfordulhat, hogy idén Sepsiszentgyörgy ad otthont ennek az eseménynek.

A magyar nemzeti ünnep alkalmából már évek óta Diószegi Lászlót kérik fel, hogy megsüsse Szolnokon a Kárpát-medence kenyerét. Ebből a célból egy háromszéki csapat egy erre a célra alkalmas kemencét épített Szolnokon, most lehet, hogy mégis Sepsiszentgyörgyön sütnek.

– Szolnokon, a kemence szomszédságában régészeti ásatások folynak. A másfél évvel ezelőtt elkezdődött munkálatok során vármaradványt, ágyúgolyókat és egyéb leleteket találtak, a munkálatok még most is folyamatban vannak. Emiatt merült fel, hogy idén Sepsiszentgyörgyön süssük meg a Kárpát-medence kenyerét, és innen hordjuk szét a több országba szétszórt magyarság képviselőinek – mondta el megkeresésünkre Diószegi László.

A nagy, általában több száz kilogrammos kenyér mellett ugyanis sütnek hat darab félmázsás „kicsi” kenyeret is, amelyekből egyet-egyet visznek Beregszászra, Zentára, Komáromba, Lipótra, Tarnowba és – ha Sepsiszentgyörgyön sül a kenyér – Szolnokra, és azt, hagyományos módon, a helyi templomokban szentelik meg. Nem a kenyér mérete számít, hanem az, hogy az együvé tartozást jelképezi, mondja Diószegi László.

Erdély András

Hibaigazítás

A tegnap megjelent Kovásznai Körképünkben elírás történt, ugyanis a helyi önkormányzat a fürdőközpont és nyári bobpálya megvalósíthatósági tanulmányainak tervezési témáit hagyta jóvá, nem pedig a megvalósíthatósági tanulmányt, ugyanakkor a kovásznai sípálya rövidebb szakaszára egész évben működő nyári bobpályát építenénk, nem sí- és bobpályát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.