Felhívás!

Röviden

Bővült a hegyvidéki települések sora

Bővült a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által hegyvidéki településnek minősített helységek listája. Kovászna megyéből 35 települést vett fel a szakminisztérium a hegyvidéki települések listájára.

Ennek jelentősége, hogy különböző támogatáshoz juthatnak, pályázatoknál több pontot összesíthetnek. Az általános kritériumok között szerepel, hogy a település 500 méteres vagy annál nagyobb tengerszint feletti magasságon helyezkedjen el. A különböző kitételek pontokat értek, akik a lehetséges 10-ből 7-et legalább elértek, helyet kaptak a listán. A 35 Kovászna megyei település között, amely megkapta a minősítést, szerepel Kovászna város és Bodzaforduló is.

Barabás Zsolt a turizmusban tevékenykedik és elmondta, a hegyvidéki település minősítés sokat jelent ebben az ágazatban, de a mezőgazdaságban is. Az országos projektek elbírálásánál erős pontokat lehet szerezni, ami egy-egy pályázat pozitív elbírálásához vezethet.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta: két típusú besorolás létezik, az egyik az európai uniós szabályzatnak felel meg, a másik pedig egy új, Románia szinten hozott lista. Azok a települések, amelyek eddig az uniós rendelkezés szerint voltak hegyvidékinek sorolva, továbbra is megmaradnak és kapnak európai pénzeket, valamint a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség által előirányzott támogatásokat is.

Milyen Sepsiszentgyörgyöt akarunk?

Ezzel a címmel indított lakossági felmérést a Háromszéki Közösségi Alapítvány. Céljuk az igények összegzése és benyújtása a városi és megyei vezetőségnek. Bereczki Kinga, a HKA vezetője, a kérdőív kitalálója elmondta: egyelőre online lehet kitölteni az íveket, de szervezik a papír alapú kérdőívezést is. A felmérés öt kérdést tartalmaz: a szűk környezettel, lakóhellyel, utcával kapcsolatos kérdést, és a várossal, megyével kapcsolatos kérdéseket is. A kérdőív a közösségi alapítvány honlapján érhető el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.