Röviden

Egész héten vizsgáznak

Elkezdődött az idei első próbaérettségi, országos szinten mintegy háromszázezer diák iratkozott be. Megyénkben több mint kétezer 11. és 12. osztályos diák vizsgázik. Hétfőn román nyelv és irodalommal kezdődött a próbavizsga, melyre megyeszinten 1230 tizenegyedikes diák iratkozott be, de végül 1102-en jelentek meg. A tizenkettedikesek közül is hiányoztak: az 1260 feliratkozóból 1139 diák jelent meg a kisérettségin. A diákok tegnap magyar nyelv és irodalomból, ma történelemből vagy matematikából vizsgáznak. 

Harc a roncsautók ellen

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala egy hónap leforgása alatt összesen 120, a város közterületén elhagyott és gazdátlan gépjárművet azonosított be. Az elhagyott járművek egyharmadát azok tulajdonosai, 12 autót pedig a polgármesteri hivatal szállíttatott el a közterületekről, a fennmaradó autók esetében pedig még zajlanak az eljárások. A törvény értelmében az minősül gazdátlan járműnek, amely nincs forgalomba jegyezve, nincs használva egy éve, és nem ismert a tulajdonosa. Elhagyott autóknak számítanak azok, amelyek be vannak jegyezve a forgalomba, a tulajdonosok azonban egy éve nem használják, hanem közterületen tartják azokat. Roncsautónak minősülnek mindazon járművek, amelyek elhanyagolt, rozsdás vagy hiányos állapotban vannak. Az elhagyott autók tulajdonosai 2000 lejes büntetésben részesülnek.

Az önkormányzat és a helyi rendőrség munkatársai első körben azokat az elhagyott, gazdátlan autókat szállíttatták el, amelyeket a forgalmas utak mentén hagytak, illetve a legjobban igényelt parkolóhelyeket foglalták.

Az önkormányzat felhívja a roncsautók tulajdonosainak figyelmét, hogy az eljárás nem szűnik meg, illetve a felszólításban szereplő határidők nem változnak, amennyiben a tulajdonosok egyik közterületről egy másikra szállítják a járműveket.

A városháza a továbbiakban is folytatja a roncsautók feltérképezését. Így azok a gépjármű-tulajdonosok is számíthatnak felszólításra, akik tulajdonában továbbra is a közterületen hagyott és egy éve nem használt jármű szerepel, és eddig nem kaptak szóbeli vagy írásos felszólítást.
Az önkormányzat a lakók segítségét is kéri, amennyiben roncsautót látnak, jelenthetik e-mailben az info@sepsi.ro címen, vagy telefonon a helyi rendőrség 0800.800.767-es zöld számán.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.