Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

Nem lesz érettségi februárban
A tavalyi módszertannal ellentétben, idén nem februárban szervezik az érettségi vizsgák szóbelijét, hanem júniusban – tájékoztat a tanfelügyelőség. Tavaly előrehozták februárra a szóbeli vizsgákat, azzal az indoklással, hogy a diákoknak több idejük maradjon felkészülni a nyári írásbelikre. Az oktatási minisztérium most visszaváltoztatta a menetrendet, így ismét nyáron lesz minden vizsga. A végzősök szerint azonban tényleg jobb lenne, ha most szóbeliznének, mert jobban és hosszabb ideig tudnának csak az írásbelikre koncentrálni, amelyek egyébként is nehezebbek a szóbeli vizsgáknál.

Az idei érettségi nyári szessziójára május utolsó napjaiban lehet iratkozni, a vizsgák román nyelv és irodalom szóbelivel kezdődnek június 3-án és 4-én, ezt követi az anyanyelvi készségek felmérése, majd a digitális, és végül az idegen nyelvi kompetenciák kiértékelése következik. A szóbelik június 13-án érnek véget, az írásbeli érettségi július elsején kezdődik és július 5-ig tart. Első eredmények július 8-án lesznek, ezeket a fellebbezések kiértékelését követően július 13-án véglegesítik majd. Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta: megyénkben a tavalyi érettségi arány 64,20 százalékos volt. A román tagozat jobb eredményt tudhat magáénak, 78,32 százalékot, míg a magyar tagozaton 59,03 százalék volt az átmenési arány. 

Folytatódik az üvegszüret
Sikeresnek bizonyult a tavalyi üveggyűjtő akció, így a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. idén is megszervezi, összekötve a sörös akcióval. Ez azt jelenti, hogy minden leadott 5 kilogramm üveg után fél liter sört ad ajándékba a köztisztasági vállalat. Tavaly Háromszéken 16 településről összesen 72,8 tonna üveget gyűjtöttek össze, amiért a kampányhoz csatlakozó személyek összesen 14.512 palack sört kaptak. „A sörkampány által olyanokat is megszólítottunk, akik egyébként nem válogatják szét vagy nem szedik össze az üvegeket. Egy hétvége alatt kéthavi mennyiség gyűlt, ami óriási eredmény” – mondta a Tega igazgatója, Máthé László.

A vállalat felhívja a figyelmet, hogy síküveget, vagyis ablaküveget, autószélvédőket nem tudnak elfogadni, ezeket a nagyméretű bútorokkal vagy más eszközökkel együtt a lomtalanításkor viszik el, de kérni is lehet a Tegától az ingyenes elszállítást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.