Felhívás!

Röviden

Beke-ügy: még nincs válasz
Múlt évben nyújtott be Klaus Johannis államfőhöz kérvényt Fejér László Ödön szenátor és Kulcsár-Terza József képviselő Beke István és Szőcs Zoltán ügye kapcsán. A két politikus azt kérte az elnöktől, lépjen fel az ítélet megsemmisítése érdekében. Mivel a kérést nem a parlamenten keresztül, hanem személyesen juttatták el a Cotroceni palotába, így Johannisnak másfél hónap állt rendelkezésére, hogy válaszoljon, ez a határidő szombaton, január 5-én lejárt. Telefonos érdeklődésünkre Fejér László elmondta: még nem kapott választ, hétfőn felhívják az államelnöki hivatalt, hogy megtudják: az államfő miért nem válaszolt a törvény által aláírt határidőn belül. Johannis legutóbb pénteken tartott sajtótájékoztatót, az elnököt elsősorban a politikai mocsárharc, az év végén esedékes államelnöki választás (újrázni fog – szerk.) az Európai Uniós elnökség, a NATO-tagság és az EP-választások foglalkoztatták. 

Többször is rengett a föld
A Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés volt szombaton 14.37-kor Buzău megyében, 121 kilométeres mélységben. Ez volt a második földrengés, amit azon a napon mértek, ugyanis hajnali 2.05-kor, szintén Buzău megyében már volt egy 3,2-es erősségű földmozgás, 145 kilométerre a felszín alatt. Az Országos Földfizikai Intézet tájékoztatása szerint a szombat délutáni földrengéshez legközelebb eső települések Nehoiu (4 km), Bodzaforduló (Întorsura Buzăului) (40 km), Kovászna (43 km). Január 5-e délutánig már 5 földrengést mértek Románia területén ebben az évben, ezek egyike sem volt erősebb 3,2-es fokozatúnál.

Még várni kell a fényre
Szentgyörgyön a Zefír és az Esthajnalcsillag utcák közvilágítása később újul meg a tervezettnél, de korszerűbb lesz. A Grigore Bălan utcai tömbházsorok mögötti parkolókkal és kisebb átjáró utcákkal egyetemben, az 1918. December 1. utcától a Nicolae Iorgáig újítják fel a közvilágítási hálózatot. A városi tanács visszavonta a korábbi tervet, és egy modernebb, a gazdaságos működtetésre épülő új tervet dolgoztat ki, aminek költségeit belefoglalja az idei költségvetésbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.