Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Rosszul és sokat étkezünk

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az egészséges táplálkozásról, illetve a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása szervezetre gyakorolt hatásának jelentőségéről szóló tájékoztatási és nevelési kampányt indított. A cél, hogy tudatosuljon a lakosságban az egészséges étkezés iránti igény.

Hirdetés
Hirdetés

A közegészségügy tájékoztatása szerint az egészségtelen táplálkozás egyike annak a négy módosítható viselkedési kockázati tényezőnek (a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód mellett), amely hozzájárul a legtöbb súlyos krónikus betegség kialakulásához.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb statisztikái szerint Románia a legalacsonyabb várható élettartamú európai országok közé tartozik (35. hely). Az öt leggyakoribb halálozási ok az életmóddal és ezzel együtt az étrenddel közvetlenül összefüggő betegségekhez kapcsolódik: szívkoszorúér-betegség, stroke, magas vérnyomás, májbetegségek és rák, ezek esetében az étrend fontos szerepet játszik.

Romániában az emberek több mint 62%-a túlsúlyos vagy elhízott, ugyanakkor a lakosság több mint 55%-a kevesebb mint 3 adag teljes kiőrlésű gabonát eszik naponta. A teljes kiőrlésű gabonákban szegény étrendnek tulajdonítható, fogyatékossággal társuló életévek (DALY) száma Romániában 2019-ben 1196 volt 100 000 lakosra vetítve, illetve a szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható halálozások száma 872 volt.

A Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséges táplálkozás naponta legalább 400 g (5 adag) gyümölcs és zöldség, hüvelyes, dióféle és teljes kiőrlésű gabona fogyasztását foglalja magában. Ami a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását illeti, az EU-szabályozás szerint a kiegyensúlyozott étrendnek napi átlagban (grammban kifejezve) 70 gramm teljes kiőrlésű gabonát kell tartalmaznia nők esetében és 90 gramm teljes kiőrlésű gabonát férfiak esetében. Romániában, az Egészségfejlesztési Tudásportál adatai szerint a nők átlagosan 16,4 g teljes kiőrlésű gabonát, a férfiak pedig 17,5 g teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük