Felhívás!

Rókák az úton kinyúlva

Rókák az úton kinyúlva Kovászna megye

Számos, Háromszék közútjain elütött rókáról számoltak be olvasóink, többen feltették a kérdést, hogy ilyenkor kit kellene értesíteni, veszettséggel fertőzöttek lehetnek-e a rókák, fertőzésveszélyesek-e, ha több napon át kilapítva hevernek az utakon és hasonlók. Lapunk dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvost kérdezte.

Dr. Sikó kifejtette, hogy az elütött rókákat az útügy takarítja el, szakcéggel égettetik el a tetemeket. Hangsúlyozta, hogy Háromszéken nemrég ért véget a légi úton történő, veszettség elleni csalik kiszórása: ez az országos program hatékony, már évek óta nem jegyeznek veszett rókát, állatot. Ennek ellenére nem tanácsos a rókatetemeket piszkálni, megnyúzni.

– Ebben az időszakban, amikor nincs veszettség, rüh, vagy olyan betegség, ami megtizedeli a populációt, a rókák elszaporodnak. De az is hozzájárulhat a jelenséghez, hogy az idei rókafiak mostanra már akkorák, hogy bátrabban mozognak, mászkálnak mindenfelé: az állatokat főképpen hajnalban vagy éjjel ütik el, ilyenkor megvakítja őket az autók fénye, így biztos áldozatok – részletezte a szakember.
Az is kiderült, hogy az idei, repülős csalikiszórás hatékonyságát augusztus 19-től ellenőrzik: a rókák vadászatával párhuzamosan vesznek mintát a szakemberek, és azt firtatják, hogy hány róka fogyasztott a csaliból.

Korábbi háborgások tükrében rákérdeztünk, és dr. Sikó kifejtette, hogy a rókákat nem kimondottan a bevizsgálás miatt lövik ki, hanem a populáció ritkítása miatt, szigorú kvótát betartva vadásznak az álla­tok­ra. A veszettség elleni harcnak köszönhetően amúgy Háromszéken lassan tíz éve nem azonosítottak veszett vad-, illetveháziállatot az illetékesek – összegzett dr. Sikó. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 29., 7:19
  ÉRTÉKELÉS: 13

  NEM TAKARITJA el senki sem az orszagoton elutott allatokat SEM A LAKOTT TERULETEN elgazoltakat…Meddig hazudtok ? ..meg hogy szakceg elegeti..:))

 • User
  Dátum: 2019. július 29., 7:41
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ezek az urak kovaszna megye Pinochioi immar par evtizede,holnap majd olvashatjuk Kelemen ur nyilatkozatat, hogy a megyeben nincs tulora es betartjak a kanikula idejere vonatkozo eloirasokat majd azutan Konczey ur fog nyilatkozni,hogy a szarazsag kilott a termessel es 9 kilo burgonya lett atlagban egy hektaron..:))) Siralmas elvtarsak…