Felhívás!

Robbantani kellett

Robbantani kellett Kovászna megye

Kicsit elsiette idén a dolgot Jégtörő Mátyás, ezért a tegnap be kellett segítsünk neki – mondta el megkeresésünkre Sándor László. A Kovászna Megyei Vízgazdálkodási Vállalat főmérnöke szerint egyelőre csak Mikóújfalu alatt kellett felrobbantani a jégtorlaszt.

Sándor László kifejtette: már vasárnap megfigyelték, hogy az Olton, Málnásfürdő magasságában, a közúti és a vasúti híd között hatalmas jégdarabok „gyülekeznek”.
– Tulajdonképpen a hídnak közvetlenül nem árthattak, mert a hídlábakat vascölöpök védik, de ha nagy mennyiségű jég összetorlódik, akkor az olvadástól duzzadó folyó kiléphet medréből – magyarázta a főmérnök.
Hogy erre ne kerüljön sor, hétfőn markológéppel mentek a helyszínre. A szakember szerint, ha a jégpáncél nem túl vastag és nem nagyon tömör, akkor fel lehet szabadítani a víz útját azáltal is, hogy néhány nagyobb darabot kiszakítanak belőle és kiveszik a partra. A víz így szabad utat kap, és a torlasz feloldódik. Ha vastag a jégpáncél, akkor robbantani kell. Ez bonyolultabb eljárás, de általában eredményesebb.
– A robbantást próbáltuk elkerülni, mert ez a rész elég zárt, és a hidak is viszonylag közel vannak – részletezte Sándor László.
A markológépes módszer bevált, a torlasz megszűnt, de kicsivel lennebb, ahol a folyó egy nagyobb kanyart vesz, a jég ismét elakadt. Itt azonban már nyílt terület volt, a robbantás nem járt veszéllyel, ezért ezt alkalmazták – mondta a főmérnök.
Sepsiszentgyörgy magasságában nem alakult ki torlasz, a jég itt „alábukott”, a víz akadályozva ugyan, de elfolyt fölötte.
Sándor László úgy véli, a felmelegedés ellenére nincs még itt a tavasz, és Jégtörő Mátyás újabb látogatásaira lehet számítani.
Kovács Ödön megyemenedzser, aki korábban évekig vezette a vízgazdálkodási vállalatot, azt mondja: nem feltétlen jellemző megyénkre, hogy nagyobb jégtorlaszok alakuljanak ki, mert a felmelegedés általában fokozatosan történik. A jégtorlaszokat pedig a hirtelen felmelegedés következtében elszabaduló jégtáblák okozzák – magyarázta.
A volt igazgató szerint jégtorlaszok gyakrabban szoktak kisebb vízfolyásoknál, patakoknál kialakulni: 2010–11-ben például Olaszteleknél kellett robbantaniuk. Utólag azon a helyen megszélesítették a medret, és azóta nem fordult elő hasonló eset. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.