Felhívás!

Részben elveszett év

Részben elveszett év Kovászna megye

Pontosan egy éve annak, hogy a Bodok-szálló tetején bejelentette, hogy újabb mandátumért indul – idézte fel tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a 2020-as esztendő „részben elveszik” – tette hozzá a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Akkor még azt hittük, hogy júniusban lesznek a választások, és fogalmunk sem volt arról, hogy az év „részben elveszik” – fogalmazott az elöljáró.

– Nem kerülhetett sor olyan, a város életében fontos eseményekre, mint a Szent György-napok, elmaradt a PulzArt, még adventi gyertyát sem tudtunk együtt gyújtani. Sok cégnek fel kellett függesztenie tevékenységét, veszélybe kerültek az emberek munkahelyei, kétségtelenül, nehéz napokon mentünk keresztül. Örömmel állapítom meg azonban, hogy Háromszék népe felelősen viselkedett, betartotta a kényszerből elrendelt korlátozásokat, és ezért most viszonylag jól állunk, ami a járványhelyzetet illeti. Sőt, véleményem szerint tanultunk is a történtekből, és egy következő vészhelyzetre már jobban fel leszünk készülve.

Reméljük, hogy a munkahelyek jelentős részét sikerült megmentenünk, és bízunk benne, hogy – ha visszafogottabban is – sikerül ismét betölteni az utcákat, tereket és újraindul az élet a városban – mondta Antal Árpád.
A polgármester bírálta a kormányt, hogy „február végén még mindig nincs költségvetés”, mert ilyen körülmények között az önkormányzat egyetlen új szerződést sem írhat alá, pedig van egy „fél köbméter” előkészítve.

Ez az oka annak, hogy bár túl vannak a közbeszerzésen, nem kezdhetnek hozzá a Sepsi Aréna előtti körforgalom elkészítéséhez. A polgármester becslése szerint a munkát leghamarabb április elején kezdhetik el, a kivitelezés legtöbb négy hónapig tarthat. Valószínűleg ugyanebben a periódusban dolgoznak majd az új bevásárlóközpont előtti körforgalmon is, amelyet a mallt építő cég fog kivitelezni.

Folyik az Aréna mögötti teniszpályák befödése, belső munkálatok zajlanak a személyi nyilvántartó épületében – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette: elkészült és átadásra kész a szotyori ravatalozóház, de megfeneklett a falufelelős kinevezése. A törvény szerint a régi mandátuma nem hosszabbítható meg, újat pedig csak úgy lehetne kinevezni, ha azt a falu népe megválasztaná. Falugyűlést viszont – a gyülekezési jog járványügyi korlátozása miatt – nem lehet összehívni.

A terelőút „jó úton” van, de március 16-áig meghosszabbították a közbeszerzésre érkező pályázatok benyújtási határidejét. Egyéb munkálatokhoz képest „feltűnően sok” jelentkező van, köztük nagy nemzetközi cégek is – mondta el Antal Árpád. A halasztás oka, hogy a jelentkezőknek igen sok kérdésük volt, és a válaszok után időt kell hagyni nekik mérlegelésre (erre a törvény lehetőséget teremt). A kérdések nagy része a három megépítendő, viszonylag nagy felüljáróval és híddal, valamint az ország- és megyei utakkal való kereszteződésekben kialakítandó körforgalmakkal kapcsolatos – részletezte a megyeszékhelyi polgármester.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 19., 10:03
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Szotyornak nincs képviselője az önkormányzatban, több mint száz napja. Sok helyen megtartották a választásokat a járványügyi előírásokat betartva. A törvény erre kötelezi az önkormányzatokat.

 • User
  Dátum: 2021. február 19., 13:04
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A Birodalom utakat épít, biztosan nem a mi, hanem a saját érdekében. Az utak és a bevásárlóközpontok miatt termőföldek vesznek el, emberek megélhetése vesz oda. Ezeken az utakon a pénz kifelé megy az országból. Az már csak hab a tortán, hogy a mi választott vezetőink mindennek le kell szedjék a habját, a fölét, kisemmizve, ellehetetlenítve még jobban az itt élő népet. Aztán majd, ha az ENSZ által évek óta hirdetett élelmiszer hiány bekövetkezik,(be fog következni, épp úgy, ahogy a járvány is, amit már évekkel azelőtt előrejeleztek) nehogy azt higgyétek, hogy a távolabbi gyarmat népeit fogja etetni a Birodalom. Akkor majd ki-ki magának, mint ahogy a világjárvány kezdetén is történt. Akkor fogunk majd felébredni, hogy milyen hitvány üveggyöngyökre cseréltük a megélhetésünket.

  • User
   Dátum: 2021. február 19., 14:02
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Ki volt tanítód? Hol jártál iskolába? Mert minden szavad igaz. Pár hónapja írkáltam ide pár sorocskát a Háromszéket majdan átszelő autópálya hasznáról – ami nem a miénk lesz – és káráról, ami viszont lészen elég és az majd csak nekünk jut. Hát kaptam érte eleget…

   • User
    Dátum: 2021. február 19., 16:25
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Bezzeg amikor mi utazunk autópályán, vasúton, kerülőutakon vagy falakon keresztül, eszünkbe se jut, hogy nekik ez jó vagy rossz. Nekünk jó, ez a lényeg. Ilyen a világ, egyesek néha nagyobb áldozatot kell hozzanak, hogy sok másnak jó legyen. Nekünk nem sokat segít, ha a moldvai hamarabb ér Olaszországba, de ugyanezt mondhatná az aradi földtulajdonos is, minek autópálya, hogy a székely gyorsabban érjen Budapestre?

    • User
     Dátum: 2021. február 21., 23:28
     ÉRTÉKELÉS: 0

     De most őszintén, fiam… nincs neked időd utazni? De ha mégis sietnél… egy Blériot nevű úriember ezelőtt vagy százvalahány évvel feltalálta a repüllőgépet. Itt a szomszédban, Vidombákon repüllőtér is épül… Ha siecc, szeljed a levegőeget!

     • User
      Dátum: 2021. február 22., 11:43
      ÉRTÉKELÉS: -3

      Beraksz egy v-t a falakba és úgy utazol át rajtuk. Nagyon nehéz lett volna megérteni. De fogat fogért, mi is az azétt, aztot, irád és az es? A tt-t is jobb lett volna rövidíteni. S hát még a keresztült.

   • User
    Dátum: 2021. február 20., 19:37
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Igen, olvastam azt a cikket, minden szavával egyetértettem. 2000-ben végeztem a Református Kollégiumban, de a család, a környezet számít igazán, ahol felnőttem. Édesapámat tetszik ismerni, ő szotyori, uzoni, majd dálnoki volt, most ismét szotyori.