Hirdetés
Hirdetés

Reménykednek az illyefalviak

Reménykednek az illyefalviak Kovászna megye

Az illyefalviak, aldolbolyiak és vámoshídiak számukra kedvező előjelként értelmezik, hogy a megyénket átszelő majdani autópálya megrendelője új urbanisztikai bizonylatokat kért az érintett önkormányzatoktól.

Hirdetés
Hirdetés

A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) múlt héten fordult az érintett településekhez, hogy állítsanak ki új urbanisztikai bizonylatot az A13-as jelzésű autópálya nyomvonalára. Mint ismert, az illyefalviak, aldobolyiak és vámoshídiak azt követelik, hogy módosítsák azt a 15 kilométeres szakaszt, amely rendkívül közel vezet el a házaikhoz, és elvágja a gazdákat a megművelhető földjeiktől.

Benkő Árpád illyefalvi önkormányzati képviselő keddi sajtótájékoztatón elmondta: találkoztak Tamás Sándor megyetanácselnökkel, akiben van hajlandóság, hogy a jelenlegi nyomvonalra vonatkozóan ne állítsák ki a bizonylatot. Fodor Imre illyefalvi polgármester arról számolt be, hogy ő negatívan véleményezte a bizonylatot, és így tett a Brassó megyei, szászhermányi polgármester is. Amennyiben a polgármesterek negatív véleményezést küldenek, a megyei önkormányzatok megtehetik, hogy a jelenlegi nyomvonalra nem állítják ki a bizonylatot.

Benkő Árpád szerint precedensértékű lehet, hogy Râmnicu Vâlcea kerülőútjának nyomvonalát hasonló módon sikerült megváltoztatni. Ilie Muscalu, az aldobolyiak képviselője arra mutatott rá, hogy a tervezőcég mérnöke, a minisztérium képviselője az érintett polgármesterekkel lejárták az érintett útvonalat, és megtapasztalhatták, hogy a valóság más, mint amit térképeik mutatnak, hiszen házakat kellene lebontani és viaduktokat építeni, vagyis a kijelölt útvonal költségesebb, mint az alternatív nyomvonal, amely egy mezőben vezetne. Benkő leszögezte: a jelenlegi nyomvonal ellen „elmennek a falig”, és minden aktát külön támadnak meg a bíróságon, ezzel is húzzák az időt, így ha a megrendelő valóban gyorsan meg akarja építeni az autópályát, akkor meg kell változtatnia a tervét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük