Felhívás!

Régi szépségek a gyárudvaron

Régi szépségek a gyárudvaron Kovászna megye

Valódi időutazásban vehettek részt azok, akik vasárnap délelőtt ellátogattak a hatodik alkalommal megrendezett Őszi Retróparádéra Sepsiszentgyörgyön. Az egykori cigarettagyár udvarán számos érdekesség volt látható, többek között vietnámi Jeep, osztrák tűzoltóautó és lakókocsivá átalakított norvég busz. Ugyancsak vasárnap délelőtt Sepsiszentgyörgyön is áthaladt a Rally60 névre keresztelt autós felvonulás. A két rendezvényen összesen száz veterán autó vett részt.

A barátságtalan időjárás ellenére az expó számos érdeklődőt vonzott. Perpits Thomas, a Retromobil Club Románia Kovászna megyei képviselője érdeklődésünkre elmondta, a kiállításon hatvan autó látható, amelyek Brassó, Hargita és Kovászna megyéből érkeztek. Ugyanakkor reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a polgármesteri hivatallal való sikeres együttműködésnek köszönhetően az elkövetkező években is a dohánygyár udvarán kerülhet sor a Retróparádéra, hiszen a régi autók tökéletesen illenek az impozáns műemlék épülethez.

A kiállításra érkezett autómatuzsálemek mellett az érdeklődők megtekinthették azokat a járműveket is, amelyek a Rally60 elnevezésű autós felvonuláson vettek részt. Az oldtimerek és youngtimerek rallyjának résztvevői szombaton délelőtt indultak Marosvásárhelyről, majd több Maros, Hargita és Kovászna megyei települést érintve érkeztek meg Sepsiszentgyörgyre. Vasárnap kora délelőtt a csernátoni Haszmann Pál Múzeum irányába haladtak tovább.

Mercedes buszból kialakított lakókocsi

A kiállított veterán autók legnagyobbika az 1964-ben gyártott Mercedes gyártmányú busz volt, amely 1965-től 1984-ig két norvég város között teljesített szolgálatot. Az ötven személy szállítására alkalmas autóbuszt 1999-ben alakították át ötszemélyes lakóautóvá. Tulajdonosa, Józsi Győző érdeklődésünkre ismertette a jármű felszereltségét. A 23,5 négyzetméteres lakófelülettel rendelkező lakókocsiban van konyha, nappali, gardrób és mosdó. Az utazás során 400 liter víz áll rendelkezésre, folyamatosan biztosított a 220V, kempingezéskor pedig az elektromos hálózatra csatlakoztatható.

Trabant mint katonai jármű

Az idők során a Trabantozás szenvedéllyé vált, az öreg keletnémet autókat többen is nagy becsben tartják, igyekeznek megmenteni az utókor számára. A gyár előtti sétányon egy 1990-es évjáratú különös kinézetű példány hívta fel magára a figyelmet. Molnár Mátyás, a bemutatott gépjármű tulajdonosának fia érdeklődésünkre elmondta, a járművet idén nyáron vásárolták Németországból, minden alkatrész eredeti rajta. A kiállításon is látható nyitott karosszériás Trampot a német hadsereg számára fejlesztették ki. A háború idején többek közt ilyen típusú járművekkel védték a berlini falat.

Kolumbiában visszamondták…

A rendezvényről nem hiányoztak a hazai gyártmányú Dacia személygépkocsik sem. A gyönyörűen felújított autók nemcsak szépek, hanem a múltjuk is rendkívül érdekes. Az Őszi Retróparádéra Buzău megyéből érkező Păndărău Cornel elmondta, a tulajdonát képező Dacia 1300-as típusú járművet 1983-ban gyártották egy kolumbiai taxitársaság számára, azonban a megrendelő még a szállítás időtartama alatt visszamondta a szállítmányt. Ezt követően az autókat Romániában próbálták értékesíteni, de a taxiknak megfelelő, fekete és sárga színezetű gépkocsikat nem tudták eladni, így a lottótársaság díjak formájában osztotta szét azokat. A kiállított jármű első tulajdonosa egy kocsmában vásárolta meg a szerencsét hozó sorsjegyet. Miután a járművek a nyertesekhez kerültek a Kommunista Párt beleegyezett a sárga színű rész feketére való átfestésébe, és gyakorlatilag így kerültek az első teljesen fekete színű Daciák magánszemélyekhez. Korábban a hasonló színű járművekkel kizárólag a Securitate emberei, a katonaság és a Kommunista Párt tagjai közlekedtek. 

Gocz Tibor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások