Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Régi gondok a 27-esben

Régi gondok a 27-esben Kovászna megye

Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója nemrég lakossági gyűlésre hívta a sepsiszentgyörgyi Csíki negyed 27-es tömbházának lakóit, hogy közösen találjanak megoldást egy sürgős problémára és a mögötte megbújó számtalan egyéb gondra. A Gödri Ferenc-iskolában megtartott gyűlésen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester is részt vett, ám a lakók közül igen kevesen, alig tizenöten jelentek meg.

Hirdetés
Hirdetés

A sürgős probléma ugyanakkor időről időre felbukkan e tömbháznál, amelyben 90, pár négyzetméteres lakrész található, többnyire szociálisan hátrányos helyzetűek tulajdonában, illetve 10 lakrész az önkormányzat birtokában van. Tavaly ilyenkor is írtunk a most újra jelentkező problémáról, amelynek megoldása érdekében Bereczki Kinga közvetít a lakóközösség és a városvezetés között: a fölszinti lakásokat felveszi a szennyvíz, mert a vezeték el van dugulva, ami nem is csoda, tekintve, hogy nem föltétlenül rendeltetésszerűen használják, azaz több minden belekerül, ami nem oda való.

Sajnos, a tömbházban a többség ingerküszöbét nem éri el ez a dolog. A pince szintén állandóan fel van telve szennyvízzel, és ezen már nem tudott segíteni az önkormányzat által legutóbb kiküldött szippantós kocsi sem, mert a szennyvíz tetején beszáradt üledékkel nem boldogult. Most szakemberek segítségével vizsgálják meg – ígérte az alpolgármester – mi a gond a vezetékkel a lakásokban, illetve a pincében. Ennél többet a polgármesteri hivatal csak akkor tehetne, ha a lakók eladnák a városnak a lakásaikat, mert jelenleg az önkormányzat nem fektethet be javításba, felújításba, csak saját tulajdonrésze arányában.
Az is nyilvánvaló, hogy a lakóknak nincs a tartós megoldásra pénzük, ők maguk nem fognak, nem tudnak erre áldozni. Gondolkodási időt kaptak tehát, hiszen dönteniük kell, beleegyeznek-e abba, hogy bérlőként lakjanak tovább a kis lakásokban, vagy marad minden a régiben – mondta Bereczki Kinga.

Nem csak ez a gond borzolja a 27-es tömbház néhány jóérzésű lakástulajdonosának és a környékbelieknek a kedélyét. A tömbház kívülről sem nyújt épületes látványt, kazánházát lebontották, helyén csövek meredeznek ki a falból. Ráadásként egyes lakók megengedik maguknak, hogy bútorcserekor, tavaszi lomtalanításkor nemes egyszerűséggel a folyosó végén található ablakon dobják ki a holmikat. Erre kissé könnyebben lehetett megoldást találni, mint a szennyvíz okozta gondokra, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester megígérte, hogy az illető területre néző kamerákat szereltet fel az önkormányzat, és az együttélés szabályai ellen vétőket megbírságolják. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 24., 14:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hű,ha! Miért adták el a lakásokat, ha most vissza akarják vásárolni?! Az a 10-15 rendes család miért nem cserél ugyanannyi rendőr és zsandár családdal 1 pár évre?!

 • User
  Dátum: 2022. november 26., 12:43
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Egyszeru okbol, a belso rendszer karbantartasa a lakotarsulatot terheli, ugy mint a maganhazaknal. De ha a lakok szemeteskent hasznaljak, akkor igy jarnak. Ha azt akarjak, hogy tiszta legyen a pince, akkor szepen ki Kell lapatolni es kihordani, megmosni a falakot, kifertotleniteni klor vagy messz por-al, megjavitani – kicserelni a csoveket es majd megfeleloen hasznalni, ugy mint a tobbi tombhaz lako. Amig a lepcsohazunkban 2 polyas baba fel nem not, addig nalunk is sok volt a dugulas, a pelenkaktol es a nedves torlo kendoktol.