Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Reformkori fényűzés, úri mulatság a Széchenyi-bálon

Reformkori fényűzés, úri mulatság a Széchenyi-bálon Kovászna megye

A letűnt kor előkelő estélyeit mai köntösbe bújtatva szervezik meg ismét a Széchenyi-bált június 22-én, szombaton. Az árkosi Szentkereszty-kastélyba több mint kétszáz díszesen öltözött résztvevőt várnak, akiket vacsorával, klasszikus dallamokkal, kaszinóval fogadnak a szervezők. A bál kezdeményezői a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai.

Hirdetés
Hirdetés

Mintha csak egy romantikus történelmi sorozat egyik epizódját látnánk: színes ruhakölteményekben pompázó hölgyek, úri kalapban tetszelgő férfiak, kastélykerti séták és báli táncok. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum ezt a képet festi újra a jelenben, és immár 28. alkalommal repíti vissza a ma emberét két évszázaddal ezelőttre egy este erejéig. A Szentkereszty-kastélyba szombaton 230 bálozót várnak, a korábbiaknál is különlegesebb programokkal.

1-A bált 1996 óta szervezik meg, sikere töretlen. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Találkozik a múlt és a jelen

Idén ismét Árkoson szervezik meg a jeles rendezvényt, de korábban a miklósvári Kálnoky-kastély és a zabolai Mikes-kastély is otthona volt a bálnak, amelyet az iskola 1996 óta szervez meg. Szotyori Petra, a líceum diáktanácsának elnöke szerint a szombat most a szokásosnál is különlegesebb lesz, az iskola ugyanis jubileumi évet ünnepel.

„A Mikes Kelemen Elméleti Líceum idén 150 éves, erről a Széchenyi-bálon is szeretnénk megemlékezni. Ezért régi diákokat hívtunk vissza, hogy a bálon tartsanak egy kerekasztal-beszélgetést. Lesz továbbá egy meglepetés is a bálozóknak, ez azonban még titok” – fogalmazott a diák.

2-Diákok és felnőttek is érdeklődnek a bál iránt. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A kiértékesíthető 230 jegyet idén is hamar elkapkodták az érdeklődők, a szervező szerint nem csak diákok, hanem felnőttek is szép számban részt vesznek a rendezvényen, Kovászna megye legkülönbözőbb településeiről. „A cél, hogy a hangulat, a zene, a ruhák a reformkori időket hozzák a jelenbe. Követelmény a bálon tehát, hogy ehhez illő, klasszikus báli ruhákban jelenjenek meg a résztvevők” – fedte fel a részleteket.

Így a bálozók is beilleszkednek a rendezvény arculatába, tematikájába, amelyben idén a sötétzöld és arany színek dominálnak majd. Szotyori Petra szerint a szervezést már télen elkezdték, elsőként a helyszínt foglalták le, majd a szükséges kiegészítőket is beszerezték, hogy a hagyományos időpontban, az iskolai évzárót követő napon felkészülten várják a vendégeket.

4-Tavaly csak úgy özönlöttek a bálozók. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Éjfélig tart a mulatság

A nyitóceremónia 18 órakor kezdődik, ezt tánccal is ünneplik, majd következik a kerekasztal-beszélgetés, de nem titok a bálozók előtt, hogy idén vívóelőadást is megtekinthetnek majd a program részeként. Természetesen idén is lesz Mikes Kaszinó, de korhű zenei aláfestés is, Nagy Magor zongora előadásában gondoskodik majd erről.

A vacsora után a Groovy Jazz Band modern klasszikus zenékkel szórakoztat, míg az este végéhez közeledve egy bizottság megválasztja a bálkirálynőt, valamint két bálbánt is megnevez, akik táncpárbajon méretkeznek meg egymással a címért. A mulatság utolsó felében, éjfélhez közeledve tortát szeletelnek, majd éjfél után fél órával a busz, amellyel a vendégsereg érkezett, hazaindul.

A bálkirálynő és a bálbán vágják fel a tortát és koccintják el a pezsgőt. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„A bál legfőbb célja a hagyományőrzés. Mára mindenki az online világban él, emiatt szerintem nagyon fontos az, hogy felidézzük a múltat, és ha egy kis ideig is, de átéljük azokat az időket. Mi megragadjuk a pillanatot, adunk egy élményt a bálozni vágyóknak, és úgy érzem, szükség is van rá” – vélekedett Szotyori Petra, aki szerint a bálozók többsége visszatérő vendég, és mindig várják, hogy újra részt vegyenek rajta.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 22., 12:08
    ÉRTÉKELÉS: -3

    „nagyon fontos az, hogy felidézzük a múltat, és ha egy kis ideig is, de átéljük azokat az időket.”…amikor némelyek- kevesen- gazdagok voltak, a többiek nem. Látjátok, nekünk van pénzünk fényűző ruhára, -tanú a sok fénykép!- nektek nincs, hehehe…