Felhívás!

Primitív hiszti zászlóügyben

Primitív hiszti zászlóügyben Kovászna megye

Kiütötte a biztosítékot a nagyromán hazafiaknál az RMDSZ, amiért hétvégi kongresszusán saját szimbólumaiként fogadta el a magyar nemzet zászlóját és himnuszát, illetve a székely lobogót és himnuszt. Antal Árpád polgármester szerint mindez azt mutatja, milyen „primitív” még a román társadalom.

Gyávasággal vádolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőit Traian Băsescu volt államfő, amiért nem hívták fel a figyelmet az RMDSZ-kongresszuson elhangzott „elfogadhatatlan” túlkapásokra, Mihai Tudose volt kormányfő pedig arra emlékezteti a magyar közösség tagjait, hogy azt az országot, amelyben élnek, Romániának hívják. Traian Băsescu „azt még csak megértené”, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetői elmentek az RMDSZ kongresszusára, hiszen a szövetség „szilárd pillére” a kormánykoalíció által elkövetett „aljasságoknak”, de nem érti, mit kerestek ott a PNL és az USR képviselői. Ráadásul Raluca Turcánnak és Dan Barnának semmilyen reakciója nem volt az elhangzott „alkotmányellenes és autonomista nyilatkozatok”, sem a magyar zászló és himnusz használatára vonatkozó határozat kapcsán.

„Nem az RMDSZ szemtelensége lep meg, amely az utóbbi időben a budapesti revizionizmus szócsöve lett, hanem a román vezetők gyávasága, akik azt állítják magukról, hogy a PSD–ALDE–RMDSZ szövetség ellenzékéhez tartoznak – írta Facebook-bejegyzésében Băsescu. Mihai Tudose, aki korábban már akasztással is „fenyegetőzött” a székelyzászló-ügyben, ugyancsak Facebook-bejegyzésben bírálja, hogy az RMDSZ saját szimbólumainak tekinti a magyar zászlót és a magyar himnuszt. „Otthon a zuhany alatt mindenki azt énekel, amit akar, és hálószobája falára olyan színeket tűz ki, amilyeneket akar. De a lakáson kívül az az ország, ahol ők, a magyarok élnek, az Románia! Román a himnusz, román a zászló! Ennyi. Ami az egyéb »ötleteket« illeti, azokra vannak törvényeink, amelyeket be kell tartani” – írja Tudose.
Antal Árpád szerint éretlen és primitív a román politikai osztály.

– Băsescu és Tudose hisztije jelzi, milyen kétszínűek ezek a román politikusok. Egyik tíz évig volt államelnök, másik pedig az ország miniszterelnökeként is fungált. Kellene szégyellniük magukat. Nem kicsit, nagyon! – mondta megkeresésünkre Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán bemutattak egy vitaindító dokumentumot, amely a magyarok erdélyi jövőjét veszi számba, és úgy fogalmaz: „Erdély egyre inkább kiszabadul a centralista törekvések hálójából”. Ugyanakkor egyöntetű szavazattal fogadtak el egy határozatot, amely kimondja, hogy a romániai magyar közösség saját szimbólumainak tekinti a székely zászlót és himnuszt, valamint a magyar nemzet zászlóját és a magyar himnuszt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 26., 8:23
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Traian Basescu-t nem artana birosag ele citalni a roman hajoflotta elherdalasaert. En semmikeppen nem ertem,hogy mig masokat ennel kevesebbert hurcolnak birosag ele,ot hogy-hogy nem zaklatjak ezzel. Egyebkent Traian Basescunak ennel sokkal tobb van a bunlajstroman. A forradalom utani Romania elnokei kozul Traian Basescu volt a legperverzebb, legcselszovobb , legaljasabb es leggerinctelenebb elnoke ennek az orszagnak ! Es ,sajnos,meg ma is vannak koztunk olyan magyarok,akik ennek ellenere xarjak le magukat a Kancsi Matrozert. Az ilyen magyarok biztosan karakterben is hasonlitanak ra!

 • User
  Dátum: 2019. február 26., 10:05
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Senki nem tilthatja meg ,hogy a magánterületeden hány zászlót tegyél ki!Ahogy átmész a székely falvakon Kovászna és Hargita megyékben,alig vannak kihelyezve,vagy ütöttek-kopottak.Meg kéne számolni,előszőr sepregessünk a mi udvarunkon,szoktassuk hozzá a ,figyelő szemeket’ a sok ‘háztáji’ lobogóhoz,aztán megunják.Ha nem,harapdálhatják a hasukat.