Hirdetés
Hirdetés

Prefektusi tanácsok ügyintézésre

Prefektusi tanácsok ügyintézésre Kovászna megye

Havi meghallgatásainak tapasztalataiból kiindulva dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa újra kitért az állampolgárok és az intézmények közötti kapcsolattartás elemeire, nevezetesen a kérvények, beadványok iktatásának és nyomonkövetésének módszertanára. Keddi sajtótájékoztatója második felében a meghívottjaként jelenlevő dr. Örsi Csaba, a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője számolt be a húsvéti ünnepek alatt végzett ellenőrzések eredményeiről.

A prefektus már többször szóvá tette, hogy a polgároknak akkor van nagyobb esélyük a hivatalok (intézmények, polgármesteri hivatalok) időhúzásával vagy hanyagságával felvenni a harcot, ha beadványaikra, kérvényeikre mindig iktatószámot kérnek. Ezt e-mail-ben is megtehetik, de ha személyesen jelentkeznek a leadni kívánt dokumentumokkal, az a legbiztosabb módszer, hogy két példányban viszik az okmányt, a másodpéldányra pedig kérik az iktató pecsétjét a számmal és dátummal. Ugyan az iktatóban is kérhetnek egy fénymásolt példányt, de ha ők maguk eleve két példányban viszik az iratot, akkor már nem kell olyan kifogásokkal megbirkózniuk, hogy az irodában nincs másoló, elromlott, vagy a köztisztviselőnek nincs ideje ezzel foglalkozni. Ily módon járván el, saját dolgukat is megkönnyítik, hiszen a törvényes válaszadási idő letelte után akár bíróságon is kérhetik, hogy az illetékes hivatal adjon választ a kérésükre, másképp egy hivatalnok akár hónapokig-évekig is húzhatja az időt.

Hirdetés
Hirdetés

Barótra várja az érdeklődőket

A gyakorlatban az is sokszor előfordul – magyarázta –, hogy valaki több ügyben is megoldást vár egy intézménytől, de ha csak iktatószámos cetliket őriz meg, már nem tudja, éppen mire is hivatkoznak az illető dokumentumok. Ha azonban a fentiek szerint jár el, akkor könnyebb kikerestetni egy okmányt vagy az arra adott választ. Mióta ez témája a közbeszédnek, nagy haladás tapasztalható a napi gyakorlatban, vélekedett dr. Ráduly István, aki a továbbiakban – a Föld napja apropóján – a környezetvédelem fontosságát is ecsetelte.

Azt is elmondta, folytatja a minden hónap első csütörtökén esedékes kihelyezett meghallgatás-sorozatát, május 4-én 12 órakor a baróti polgármesteri hivatalban várja az érdeklődőket. Iratkozni a 0267.315.444-es számon lehet.

Közel 170 egység górcső alatt

Örsi Csaba a prefektusi kollégiumban bemutatott jelentésnek arra a részére tért ki, amely a húsvéti ünnepek alkalmából végzett ellenőrzések következtetéseit foglalta össze. Mint mondta, a vágóhidakon, tej- és húsfeldolgozókban, mészárszékekben, élelmiszerüzletekben, piacokon, vendéglátóegységekben ellenőrizték az élelmiszerek tárolását, az ételek származását, a jóváhagyások, hivatali láttamozások meglétét, a megfelelő címkézést. Összesen 168 egységet vizsgáltak, 30 szabálysértést tapasztaltak, 74.200 lejes végösszegű büntetést róttak ki.

Örsi ezúttal is hangsúlyozta, első körben mindig csak figyelmeztetnek, a fokozatos szigor elvét alkalmazva inkább az ismétlődő szabálysértéseket bírságolják. A rendőrséggel karöltve ugyanakkor ellenőrizték a közutakon szállított állatok eredetét, a szükséges állatorvosi-szállítási dokumentumok meglétét is, a szállítás körülményeit, a hűtést stb. Az akció egy büntetés és öt figyelmeztetés kiosztásával zárult.

Megtudtuk, idén a megye egyetlen, bárányok vágására engedélyeztetett vágóhídján, a lemhényi Toro Impexnél 720 bárányt áldoztak fel. A közeledő városnapokra, a nagy vásárra való tekintettel Örsi kiemelte, tíz háromtagú csapattal fogják ellenőrizni az élelmiszerárusokat, lacikonyhákat: nem a büntetés a céljuk, hanem hogy minden rendben legyen (az élelmiszerek eredete, a tárolási hőmérséklet, a hűtési lánc folyamatossága, az árusok egészségét tanúsító iratokat, a megfelelő védőfelszerelések).

Dr. Örsi Csaba főállatorvos

Szerkesztőségünkbe érkezett panasz ügyében is kérdeztük a főállatorvost, nevezetesen arról, az esztenákon egyre gyakoribb nagy testű és agresszív juhászkutyák ellenőrzése rájuk tartozik-e? A válasz szerint az állategészségügyi hivatalnak csak annyi a feladatköre, hogy a kutyák oltottságát, illetve tulajdonosát ellenőrizzék, a kutyák számára vonatkozóan a vadászati törvény rendelkezik, tehát az illető vadászterület (amelyhez az éppen szóban forgó legelő tartozik) gondnoka illetékes ellenőrizni, hogy a szabályoknak megfelelően tartják-e kutyáikat a juhászok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. április 25., 21:18
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Tisztelt Prefektus Úr! Ha a földosztó bizottság több mint 20 éve húzza az időt a visszaszolgáltatással, több iktató számom is van!!!!! Pár hete pénzbeli büntetést is olvastam ami közben másnapra eltünt az újságcikkből!!! Van – e lehetőség hivatalos papírokkal visszakapni őseim jussát pereskedés nélkül? Kártérítést kaphatok-e visszamenőleg? Válaszát előre is köszönöm!