Felhívás!

Predoiu: jogerős ítéletek kötelezik a kormányt a bírák és az ügyészek fizetésének növelésére

Predoiu: jogerős ítéletek kötelezik a kormányt a bírák és az ügyészek fizetésének növelésére Kovászna megye

Nem az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére nőtt az igazságszolgáltatásban dolgozók bére, a lépésre jogerős ítéletek kötelezték a kormányt – közölte hétfő este Cătălin Predoiu.

A tárcavezető a bírák és ügyészek fizetésemelése kapcsán foglalt állást. Közleményében emlékeztetett arra, hogy a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat az elmúlt tíz évben elfogadott törvények sorozata szabályozza. E törvények összehangolatlansága miatt azonban több közalkalmazott – köztük a bírák és az ügyészek – is beperelték a kormányt. Több száz perben jogerős ítélet született, és az alkotmánybíróság is határozott az ügyben. Ezek az ítéletek arra kötelezték a kormányt, hogy egységes együtthatóval emelje az igazságszolgáltatásban dolgozók bérét – fejtette ki Cătălin Predoiu.

Hozzátette: miniszterként a szerepe mindössze annyi volt, hogy egy rendeletben előírta a másodlagos és harmadlagos hitelutalványozó intézményeknek a jogerős ítéletek alkalmazását, és a költségvetési törvény alapján forrásokat – mintegy 80 millió lejt – is kiutalt a bírák és ügyészek fizetésének növeléséhez.

Cătălin Predoiu úgy véli: a hasonló helyzetek elkerülése érdekében külön törvénynek kellene szabályoznia az igazságszolgáltatásban dolgozók bérezését.

PSD: a PNL adjon magyarázatot a kettős beszédre

A Szociáldemokrata Párt (PSD) időszerűtlennek tartja és nem fogja támogatni a bírák és ügyészek bérének és nyugdíjának 30 százalékkal való emelését, amit az igazságügyi miniszter kezdeményezett – jelentette ki kedden az alakulat Suceava megyei szenátora, Ioan Stan.

A törvényhozó rámutatott, a nyugdíjasok zöme mindössze 10 százalékos nyugdíjemelésben részesült januártól, márpedig a lakosság nagy részének sokkal kisebb jövedelme van, mint a bíráknak és ügyészeknek, így őket súlyosan érinti az energia- és az üzemanyagárak emelkedése előidézte általános drágulás.

Stan szerint érthetetlen, hogy miközben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu a különnyugdíjak eltörlése mellett érvel, pártjának igazságügyi minisztere nemcsak hogy fenntartja ezeket, de még emelni is tervezi, noha a szintén liberális párti Nicolae Ciucă vezette kormány korábban sürgősségi rendelettel befagyasztott minden különnyugdíjat 2022-re. A törvényhozó úgy véli a PNL-nek kötelessége magyarázattal szolgálni erre a “kettős beszédre”.

A PSD azt a kormányprogramot akarja gyakorlatba ültetni, amelyet a parlament előtt is felvállaltak, és ebben nem szerepel a különnyugdíjak emelése – nyomatékosította a szenátor.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 11., 13:39
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ez egy ország saját maguknak megitélik a nyugdíj emelését . Nekik speciális nyugdij a többinek pedig egy pár lejt odavetnek . Még a komunizmusban sem volt ilyen ,hogy a számlátkat sem lehet kifizetni belőle annyit adnak. Dolgozzál 40 évig szinte semmiért ! Szégyen ! Mégis mit gondoltok meddig lehet ezt még csinálni?

 • User
  Dátum: 2022. január 13., 12:41
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A kisnyugdíjak egyszeri 2200 leire való kipótlásáról kiderült, hogy aki a 118/1990 (fogsági, kitelepítési stb) nyugdíjra jogosult, annak a fogságit összevonták a rendes nyugdíjjal, s az ha túl ment 2200-on, nem kaptak semmiféle kiegészítést! Maradtak csak a 10 %-os emeléssel. MICSODA IGAZSÁGTALANSÁG!

 • User
  Dátum: 2022. január 14., 14:00
  ÉRTÉKELÉS: -1

  az sem kapott tamogatast januarban akinek a nyugdija meghaladta az 1600 lejt es meg fogsagi potnyugdija sincs,pedig ugy hangoztattak,hogy januarban senkinek sem lesz 22oo lej alatt es lett.tehat rosszabul jart mint akinek osszevontak a ket fajta nyugdijat beleertve a fogsagit.