Piszok és lejárt élelem

A téli ünnepek környékén tartott élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során a legtöbbször a lejárt termékek, higiéniai hiányosságok, túlzsúfolt raktárhelyiségek, helytelenül tárolt élelmiszerek terén észlelnek rendellenességeket a felügyelők.

Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy megyénkben sok helyen, főként a vendéglők esetében, a körülményekhez, lehetőségekhez mérten túl sokat vállalnak ilyenkor a tulajdonosok. Ellenőrzésekkor találtak olyan konyhát, ahol a szakácsok is alig fértek el, nemhogy be lehetett volna tartani a megfelelő tárolási szabályokat.

Olyan üzletet is azonosítottak, ahol számos termék penészes volt, és akadt, ahol a hűtőszekrény egyáltalán nem működött, pedig tej- és hústermékkel volt megtömve, illetve nagyáruházban találtak olyan fagyasztóládát, amely amúgy működött, ám nem volt üvegfedele, így a tárolási hőmérséklet nem volt megfelelő. Egy szállodánál elég sok lejárt termékre bukkantak – mesélte dr. Sikó –, a tulajdonos azzal mentegetőzött, nem vették észre, hogy letelt a szavatossági idejük. Akadt olyan vendéglő, ahol nem tároltak, őriztek meg mintát a felszolgált fogásokból, vagy nemes egyszerűséggel hiányzott a szükséges egészségügyi engedély.

Az egy hét alatt 80 élelmiszer-, hústerméket forgalmazó, tároló, feldolgozó egységnél végzett ellenőrzés során 11 bírságot osztottak összesen 17,8 ezer lej értékben, illetve 50 kilogramm húst koboztak el, és közel 4,8 ezer kilogramm emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket foglaltak le a megye területén. Az említettek mellett 11 figyelmeztetést is kiróttak, illetve 2 vendéglőnek felfüggesztették, 1 egységnek pedig visszavonták a működési engedélyét. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.