Felhívás!

Példátlan év a kórház történetében

Példátlan év a kórház történetében Kovászna megye

Ez évi utolsó sajtótájékoztatóján a napi koronavírus-helyzetjelentés számain túl az évi kiértékelőre is sort kerített András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója. Összességében véve elégedetten nyugtázta a menedzser, hogy a járvány kihívásainak sikerült megfelelniük.

December 30-án a kórházban összesen 34 igazoltan pozitív, 4 fertőzésgyanús beteget ápoltak. Előbbiek közül 4-en a sebészeten, 4-en pedig az intenzív terápiás osztályon fekszenek, utóbbiak kritikus állapotban, de még nem intubálva. Egy Covid-gyanús beteg is az intenzíven van. Az utóbbi héten 26, járvány által érintett beteg gyógyultan távozott a kórházból, 3 személy hunyt el, mindannyian más betegségekkel is küzdöttek.

Az évi áttekintést a Covid19 megelőzésének és kezelésének kézikönyvéből vett idézettel vezette fel a kórházmenedzser: „ez egy példátlan globális háború, amelyben az emberiség ugyanazzal az ellenséggel néz szembe: a frontvonal a kórház, a katonáink az egészségügyi dolgozók.”
– Közeli történelmünkben példátlan év áll a hátunk mögött. De ez megmutatta, hogy mire vagyunk képesek, ha csapatban dolgozunk – értékelte a kórházmenedzser, egyúttal megköszönve munkatársainak az intézményen belüli összefogást, valamint annak a tágabb csapatnak a munkáját is, amelybe beletartozik a megyei és a helyi tanács, a támogató vállalkozók, a közegészségügyi igazgatóság, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, társintézmények, a családorvosok – ők mind hatalmas volumenű munkát tudnak a hátuk mögött. Az igazgató nem titkolta, a járvány elején az ismeretlennel szemben a kórházi személyzet is félelmet élt meg, később ezt az érzést felváltotta a felelősségérzet.

Az egyértelmű hazai iránymutatás hiányában – a felsőbb vezetés kreativitásra utasította a kórházvezetőséget – a nemzetközi gyakorlathoz igazodva és az említett kézikönyvet forgatva dolgoztak ki új procedúrákat, betegutakat az intézményben, számtalanszor átszervezték azt. A nőgyógyászat és az újszülöttrészleg karanténba zárása közvetlenül a járvány kezdetén, majd az intenzív osztály lezárása után is sikerült talpraállni, sőt még más kórháznak is segítséget tudtak nyújtani, a marosvásárhelyi covidos intenzív terápiának például, több megyéből is fogadtak betegeket.

Mikor háttérkórház lett az intézmény, vagy beindította a sürgősségi ellátást, egyre több munkát vállalt magára a munkaközösség, közben azonban a hosszú távú fejlesztésekre is figyeltek, a PCR-laboratóriumnak például a járvány után is jelentős szerepe lesz a diagnosztikában, uniós támogatásból szerelik fel modern készülékekkel az intenzív osztályt, de egy mesterséges intelligencia algoritmus kifejlesztésére is pályáztak.

Közben folytak az épületfelújítások, bővítések, építések és tervezések (stroke-központ, moduláris sürgősség, tüdőgyógyászat) és a személyzetet bővítették öt rezidens orvossal (kettő a sürgősségin, kettő az intenzív osztályon dolgozik, az ötödik radiológus), megszerezték az engedélyt a rezidensképzésre (ez már a gyakorlatban is működik), és a harmadik fázisú gyógyszertanulmányokban való részvétel jogát is – sorjázta az év történéseit, kritikus pontjait és pozitívumait a kórházmenedzser. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.