Felhívás!

Példaértékű idősellátás

Példaértékű idősellátás Kovászna megye

Talán nem kevesen vagyunk, akik feltesszük olykor a kérdést, hogy vajon mi történik településeinken az idősekkel, azokkal az emberekkel főleg, akik egyedül maradtak, és már gondozásra szorulnak? Gondoskodik-e valaki róluk? Bölönben, hála a polgármesteri hivatal hozzáállásának, 74 idős embert látnak el, látogatják őket, megvásárolják számukra a szükséges dolgokat, gyógyszereiket kiváltják, még ápolásban is részesítik. Közülük húszan meleg ebédet is kapnak.

A dolgot a Kovászna Megyei Vöröskereszttel közösen oldották meg úgy, hogy van egy alkalmazottjuk, Kisgyörgy Ibolya, aki minden délben várja a baróti Party Pub vendéglő által a faluba szállított többfogásos ebédet, majd széthordja azt az időseknek.
De nyilván nem csak az ételről van szó, mert az idősek által megbízhatónak tartott és nagyon szeretett Ibolya sok mindenben segít a rászorulóknak, a legfontosabb talán az, hogy bármikor, bármiben számíthatnak rá a falu öregei. Végzi mindezt minimálbéres fizetésért. Bölön polgármestere, Sikó Imre nagyon fontosnak tartja, hogy sikerült ezt az ellátást elindítaniuk Bölönben, úgy véli, nagy szükség volt rá, hiszen, mint minden településen, Bölönben is sok az egyedül élő idős ember, akiket ők nem hagytak sorsukra.
A bölönieknek már nagyon régi a kapcsolatuk a Vöröskereszttel, mint annak megyei igazgatója, Papp Adolf is elmondta, már 25 éves múltra tekint vissza, mely idő alatt sok közös projektet is megvalósítottak. A közösségfejlesztésben érdekelt helyiekkel közösen gondolkodtak el, hogy milyen szolgáltatást tudnának elindítani, melynek a bölöniek a legnagyobb hasznát vennék: így került szóba a házi betegellátás. A lépéshez elengedhetetlen volt a bölöni polgármesteri hivatal nyitottsága és rugalmassága is, ezekkel együtt a siker nem maradhatott el.
Kisgyörgy Ibolya 2016 óta dolgozik a bölöni idősekkel, azóta szakképesítette magát, még hajtási jogosítványt is szerzett, hiszen a viszonylag nagy faluban autó nélkül képtelenség lenne mindenkihez eljutni. Mikor megérkezett az ebéd, mi is elkísértük a 85 éves, özvegy Kisgyörgy Juliannához, aki már terített asztallal várta az ételt. Az idős néni azt mondta, jó az étel, meg van vele elégedve, és nagy segítség számára, hogy készen kapja, mert ő már nem nagyon tud főzni. Ezzel azonban így van a legtöbb idős ember: ahogy mondták, az ebéd olyan bőséges, hogy estére, sőt néha másnap reggelre is marad belőle. Ha szükség, egy hordozható műszer segítségével Ibolya helyben EKG-t is tud készíteni a betegeknek. Olyan is előfordult, hogy télen a tüzet is ő gyújtotta meg az időseknek, ezenkívül kiváltja a gyógyszereiket, elhozza a nyugdíjaikat is, ha kell, egyszóval mindenes számukra, sőt, ahogy fogalmaztak, még lelki gondozásukat is ellátja, mert beszélget velük, tanácsokkal látja el őket. Az ebéd költségeibe és Ibolya fizetésébe a bölöni polgármesteri hivatal is bepótol, ha valami baj van vagy, ha valamire nagy szükség van, akkor a mentőként dolgozó helybéli Akácsos Zsoltra is számíthatnak.
– Nagyon lényeges, hogy megtaláltuk a megfelelő embert, aki ezt a feladatot ellássa – mondta Sikó polgármester a községben egyben tanácsosi tisztséget is betöltő Kisgyörgy Ibolyáról.
Papp Adolf szerint más elöljárók is megkereshetik a megyei Vöröskeresztet, ha érdekeltek abban, hogy településükön a bölönihez hasonló házi betegellátó-szolgálat működjön, ha Bölönben sikerült, máshol is találhatnak rá közös megoldást. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. szeptember 9., 0:35
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Minden tiszteletem Ibolyának, ügyes, nagyon értékes ember,megbízható, nagyon jó választás volt az ő személyében, egészségét kívánok neki,hogy végezhesse továbbra is a munkáját ilyen becsülettel! Es nemutólsósorban Akacsos Zsoltra is szólnak a szavaim!!Tisztelettel Groszné Biro Bori.