Felhívás!

Pazarlás felsőfokon

Szerdán a képviselőház plénuma elfogadta az élelmiszer-pazarlás csökkentését szabályozó törvény módosításait, amelyeket azzal a nyomós érvvel terjesztetett elő az indítványozók, hogy Romániában a megvásárolt élelmiszer 10%-a a kukában köt ki. Az élelmiszereket a lejárati idejük előtt 10 nappal el lehet adományozni azok szétosztására felhatalmazott szervezeteknek.
A törvény a teljes termelői-forgalmazói láncban szabályozza a folyamatokat a minél kevesebb veszteség eléréséhez, beleértve a szállodákat és a szolgáltató ágazatot. Néhány, külön listán felsorolt romlandó terméket nem lehet eladományozni. Hogy ez az intézkedés mit változtat az eddigi gyakorlaton, az még a jövő titka. Papp Adolf, a Vöröskereszt Kovászna megyei szervezetének igazgatója szerint ezzel egy időben támogatni kellene a civil szervezeteket a szétosztásban, ami hatalmas anyagi-emberi erőforrást, infrastruktúrát, logisztikát igényel.
– A bürokrácia miatt nekünk legalább 15 nap kell ahhoz, hogy szétosszuk a kapott élelmiszert, pedig már megvan a kiépített rendszerünk. Ha időben tudunk az adományról, hamarabb is megoldható. Az adományt azonban szállítani, felrakni, lerakni, szortírozni, ellenőrizni, raktározni, elkönyvelni kell, majd több embert mozgósítani a szétosztáshoz. Az utóbbit sok önkéntessel meg tudjuk oldani, de az előbbi tevékenységek idő- és pénzigényesek – magyarázta.
Továbbra is egyszerűbb lesz egy-egy üzletnek vagy gyárnak egy öregotthonba vagy gyermekotthonba ömleszteni a lejárati időhöz közeledő árut, nem törődve azzal, hogy ott sem tudnak olyan rövid idő alatt nagy mennyiséget elfogyasztani, és végül is szintén el kell dobni – tette hozzá a civil szervezet igazgatója. A dolog hátulütője, hogy nem akkor segítesz, amikor a rászorulóknak szüksége van rá, hanem amikor egy termék szavatossági ideje lejár. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.