Felhívás!

Pályázati lehetőség

Pályázati lehetőség Kovászna megye

Azok a fiatalok, akik korábban külföldön mezőgazdaságban vagy valamilyen rokon ágazatban (pl. vágóhídon) dolgoztak legalább három hónapot, nem töltötték még be 41. életévüket és most itthon, mezőgazdaságba fektetnének, pályázati lehetőséggel élhetnek. Erről kérdeztük Szép Béla baróti mezőgazdasági szakembert, pályázatírót.

Megtudtuk, hogy a fiataloknak lehetőségük van 40–50 ezer euró közötti összeget megpályázni az egyébként országosan 20 millió eurós, 500 projektre elegendő keretből. A pályázó jogi személy kell legyen (II-vel vagy PFA-val rendelkezzen), kell legyen mezőgazdasági területe, ugyanakkor az APIA-nál is be kell legyen jelentkezve, azon keresztül ellenőrzik majd a pályázatát (állattartók esetében a megyei állategészségügy az illetékes). A pénzt a pályázó szubvencióként kapja, például gazdaságfejlesztésre, ami új mezőgazdasági gépeket jelenthet kb. 5000 euró értékben, a többi pénz szabadon felhasználható, előre nem kell megmondani, mire. A hét év futamidős pályázati pénz 75%-át szerződéskötés után közvetlenül, 25%-át elszámolás után kaphatják meg a pályázók. Az elszámolás három év után esedékes, de a pályázónak vállalnia kell, hogy további három évet még gazdálkodni fog.

– Sokan érdeklődtek a pályázat iránt – mondta Szép Béla, csak gond, hogy sokuknak nem volt egyhuzamban három hónap külföldön bejelentett munkahelye, amit igazolni kell, mivel a külföldi munkaadók javarésze két és fél hónaponként új munkaszerződést köt, azért, hogy három hónap után ne kelljen többletadót fizetnie. Ennek ellenére eddig a Kovászna megyei összesen 12 pályázati szerződésből hetet Erdővidéken kötöttek, ami szép arány – hangsúlyozta. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 19., 7:53
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Egy 50 éves miért nem pályázhat?! Az inkább odatenné magát 7 évig mint 1 fiatalabb!😉 Diszkriminációóó! Aki itthon állta a sarat, de eddig önerőből próbálkozott, az szenvedjen továbbra is!!!!

  • User
   Dátum: 2021. május 19., 17:39
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ki mondta, hogy egy 50 éves nem pályázhat? Itt nem rúluk van szó, hanem a fiatalokról. Az 50 éveseknek ott van pd. a SM 6.3 „Kisgazdaságok támogatása”.