Felhívás!

Óvintézkedések a készruhagyárakban

Óvintézkedések a készruhagyárakban Kovászna megye

Egyre több helyről hallani, hogy gyárakat állítanak le, egy felmérés szerint pedig legtöbben attól tartanak, hogy huzamosabb ideig munka és fizetés nélkül maradnak. A koronavírus okozta gondok végett és az alkalmazottak anyagi biztonságával kapcsolatos kérdéseinkkel Kézdivásárhely két legnagyobb készruhagyára, a New Fashion és Zarah Moden adminisztratív tanácsának elnökét, Bakk-Vitális Kingát kerestük meg.

– Milyen intézkedéseket foganatosítottak azért, hogy az alkalmazottak egészségügyi biztonságát szavatolni tudják?

– Intézkedéseink átfogóbbak, mint amit a törvény előír, ugyanis számunkra nagyon fontos az alkalmazottjaink biztonsága és egészsége. Természetesen az anyagi biztonságot is szem előtt tartjuk, hogy gyáraink ne álljanak le addig, amíg lehetséges a működésük. Ezért minden héten három alkalommal fertőtlenítjük a termelési egységeket és irodákat, hasonló procedúrán esnek át az autóbuszok is, amelyekkel munkatársainkat szállítjuk. Ezt a műveletet egy erre engedélyezett cég végzi, megfelelő fertőtlenítőszert használva. Arra törekedtünk, hogy egy helyiségben a lehető legkevesebb ember tartózkodjon, a műszak végén a kimenési időpontokat részlegenként megváltoztattuk. Felhívást intéztünk az alkalmazottjainkhoz, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat, szorgalmazva a gyakori kézmosás/fertőtlenítés fontosságát. Hogy ezt minél könnyebben el tudják végezni, a gyárainkban – a stratégiai pontokon – hatvan helyen van fertőtlenítő folyadék kihelyezve. A lábtörlőket fertőtlenítőszerbe áztatjuk, hogy az utcáról minél kevesebb szennyeződés kerüljön be a gyár területére.

– Otthoni munkavégzésre is van lehetőség?

– Ahol lehetett, bevezettük az otthoni munkát, hordozható számítógépeket biztosítottunk erre a célra. A gyár területére idegenek nem léphetnek be, csak az alkalmazottak. Bezártuk a két gyár kapujánál levő bemutató üzleteinket is. Mindezek mellett az áruszállító autók sofőrjeinek is szabályokat kell követniük, nem érintkezhetnek az alkalmazottakkal, és nem léphetnek be az épületeinkbe. A futárszolgálat is csak a kapun kívül teheti le a szállítmányát.

– Mindezek mellett látható, hogy információs táblákat is kihelyeztek…

– Hirdetőtáblára kifüggesztettük két nyelven azokat a szabályokat, amelyeket a hazatérő rokonok vagy ismerősök jó, ha betartanak az itthoniak biztonsága érdekében. Az anyukákat – akik 12 év alatti gyerekekre vigyáznak – a törvény előírásait betartva hazaengedtük erre a periódusra. El kell mondanom, hogy igazából most mutatkozik meg az, hogy egy csapat vagyunk, az alkalmazottjaink odafigyelnek egymásra és a környezetre. Javaslatokat tesznek, például a mindennapi tízórai higiéniailag biztonságosabb beszállítási körülményeinek a megváltoztatására. Ezt a vezetőség azonnal figyelembe vette, és orvosolta is a beszállítók bevonásával. Jó látni, hogy senki sem élt vissza a törvény adta lehetőségekkel, mindenki megértette, hogy számunkra létfontosságú a téli szezonra a termék legyártása: reményeink szerint szeptemberben az üzletek már világszerte tele lesznek termékeinkkel, közösen túl leszünk ezen is. Ezúton is köszönetet mondok az alkalmazottjaink felelős viselkedéséért, mind az óvintézkedéseink, mind azon kötelezettségek betartásáért, amelyek a rokonaik és barátaik hazatérésére is vonatkoznak.

– A szociális felelősségvállalásuk nem szünetel most sem, nagyobb adománnyal siettek a kézdivásárhelyi kórház megsegítésére.

– Ismételten köszönet illeti Wilhelm Wegener urat, ugyanis ezekben a számára is nehéz napokban gondolt a kézdivásárhelyiekre, és ismételten felajánlotta anyagi támogatását a helyi kórháznak a koronavírus megfékezése és leküzdése érdekében. Ezúttal a céhes város intézménye több lélegeztetőgépet vásárol a mecénás támogatásából.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 20., 6:39
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Mindenutt ovintezkedeseket foganatositanak, gyarak, uzletek, vendeglok zarnak be sorra, de a faskocsik azok tovabb hordjak Romania erdoit. A Schweighoffer-re nem ervenyes a “stare de urgenta”?! Vagy talan oket titokban mar imunizaltak a virus ellen ?!

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Érdekes! Szem előtt tartják a munkás egészségét…adjanak nagyobb fizetéseket! Sokan 2.000 lejt sem keresnek!😤 Ha van még 2 gyerek is a családban! Heti 3szor fertőtlenítenek! Inox, műanyag stb tárgyon a virus elvan 2-3 napig, a kapszid, virusgenom, külső burokról ne is beszéljünk! Igazi kizsákmányoló rendszer a készruhagyár kedves Bakkné! Ja csak akik laptoppal varrnak azok maradhatnak otthon?! 😁Kamionosok! Végigjárják fél Európát,3-4 helyen ürít,2-3helyen rakodik és irány Kézdi! Semmi esze annak aki ezt csinálja, étlen nem halnánk! Ők nem nézik családjaikat?! Ha Olaszország sorsára jutunk aki marad átszabja a világot!

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Vajon köszönet fogja-e illetni Wegener úrat,ha megfertözödik néhány alkalmazott,továbbterjesztve a virust?Vagy az információs táblák megállitják azokat?Én komolyabb embereknek gondoltam a gyár vezetöit,de itt csak a munkások kizsákmányolása a cél.Annyi pénzért,amennyit keresnek túl nagy a kockázat.Szerintem halvány gőzük sincs,milyen következményekkel jár,ha csak egy ember is fertözötten megy munkába.

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 9:23
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Erdekesnek tartom ,hogy minden rendezveny le fujva de a gyarak azok mukodnek Iskolak bezarva. Hat persze dolgozzanak azok a nok lehetetlen ,hogy meg fertozodjenek.A Zarah anyag darabokkal kuloniti el a csoportokat a munkasok a csoport vegebe oltoznek-vetkoznek.Tusszognek a szovetportol hajra

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 9:19
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Kézdivásárhelyén a fertőtlenítés csak maszatolás. Az útcákat,játszóterek,szeméttárólkat komolyan kellene takarítani, fertőtlenìteni,és ellenőrizni,de nem csak járvány idején. Az 1December
  útcat ahol naponta több ezer autó masírozik és poroz minden nap kellene locsolni.A város egy kis odafigyeléssel másképp nézne ki.Sajnos jelenleg egy koszos,poros,fertőfészek.

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 10:41
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nagyon nagyok az ovintezkedesek a Zarah ba az ebedlobe egymas utan mennek a csoportok enni csupa morzsa es kosz az asztal.csoportok vegebe oltozunk

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 10:38
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Kerdem en nem szegyenli magat az aki ezt nyilatkozta? Nem gondolja at ,hogy allj meg ember ez nem igy van hany ember dolgozik a gyarunkba es nap mint nap szembesulnek a tortentekkel.

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 10:22
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Amik itt levannak irva mind alljak a helyuket ,nagyon komolyan kellene venni a dolgokat mert ha elszabadul a pokol akkor vege, Olaszba hogy padlora kerultek es nem azon a szinten vannak mint romanorszag. EN megertek mindent de valoban hegyin hatan vannak a mun kasok na es ha hazaviszik a koronacskat a csalad is szenved.Dolgozni kell az biztos annelkul nincs penz es elet sincsebbe a vilagba, de az egeszseg az a LEGFONTOSABB

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Tudom ,hogy az őszinteségnek a mellék hatása , hogy nem sok emberneknek leszel a szÍve csücske , de azért leirom – minden problémára három megoldás létezik : – fogadd el : – változtass rajta :- vagy engedd el … ha nem tudsz rajta változtatni engedd el , ezt könnyű mondani , vagy leirni , de elkell gondolkodni , hogy a szülők , nagyszülők mekkora nehézségekkel neveltek fel az ” aranykorszakban , egy élet ( 3o- 4o év) alatt nem sokat kirándultak , vagy nem állott a család számára még egy személyautó sem .. az élet fentartása sohasem volt könnyű .

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 12:08
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Egy ilyen helyzetben úgy kellene csinálni, hogy a kecske is jól lakjon s a káposzta is megmaradjon… A gyár vezetői bátrak kellene legyenek,tegyék fel a kérdést, ki az aki otthon szeretne maradni fizetés nélküli szabadságon, a járvány végeztével vissza várnák azzal biztatnák, van akiknek van tartalékuk és az olyan szívesen otthon maradna, a falusiaknak is egy részének akinek van tyúk ez az, jobb lenne otthon ülni..Akinek nincs tartalék az sajnos így is be kellene mennjen, de megérthető az ilyen eset is… de legalább nem egymàs nyakàn tüszögnének az emberek…S hogy ezt miért nem lehet így megvalósítani, mohó egy világot él a vezetőség, többhöz több kell,,, de ideje lenne leállni valami módon, hisz itt van ez a vírus… s ha elkapja a vezetőség is, nem a munkásaitól, hanem csak úgy…a nagy világból…. s még ha túl se éli, mit fog elérni, a befolyt pénzösszeggel??? FŐ AZ EGÉSZSÉG, és a józan ész, emberség…

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ma bajotok van? El esik a húsvéti prémium? Na és aztán. Sokan itthon ülünk és várjuk azt, hogy a parlamentbe a nagyok mit fognak megszavazni. Sok süket meg fel van akadva a prémiumon. A nagyszüleinket meg gyerekeinket kell védeni és mindenki nézzen magába kicsit. Banki kölcsönöm van, + rezsi + gyerekek. A banki kölcsön az én dolgom, én vettem fel, én költöttem el. Senkinek semmi köze! Jövedelem jelenleg semmi. S ezután mi lesz? Csokinyuszival fizetem ki a számlát mert a nagyhatalom úgy akarta ezt az egészet? Csupán a pénz miatt amiért a nagyok kaszálnak? Ember, kisember, ülj le a seggedre mert ez a süket kitenyésztett vírus az megvan. De sokan nem veszik komolyan az egészet

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 12:17
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Mi van azokkal a dolgozo nokkel,akiknek a ferje most huzott haza kulfoldrol.
  Azok otthoni karantenban vannak?Vagy szepen bejarnak minden nap dolgozni,veszelynek kiteve embertarsait.
  Javaslok egy ilyen felmerest,hogy kinek vannak ilyen kulfoldon szolgaskodo tarsai es azokat,ha be kell jarjon is dolgozni az itthon robotolo,azokat egy helyisegbe tenni,hogy ott dolgozzon ezutan.

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 15:00
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Meg kell figyelni a kepet…..a jobb sarokba,a harom tyuk,hogy ossze van bujva,na ott biztos megvan az 1-1,5 meter.
  Vagy az is lehet,hogy most merik……..

 • User
  Dátum: 2020. március 20., 16:25
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Meghogy hazaengedtek a 12 ev alatti gyerekes anyakat?!! na ne kacagtassanak……lehet elhiszem….de azt is elhiszem,hogy nem a termelesbol engedtek
  A termelesben meg betegszabadsagra sem lehet elmenni…nyomba kirugassal fenyegetnek.

  • User
   Dátum: 2020. március 20., 22:39
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Jaj. hónap kirugtag. Milesz velem. Jajbejóvót ez a konnfekció mostnem, mer köhög a szomszéd. Gyökér társaság. Menjünk németbe, olaszba, seperjünk haza ha baj van. Jöjjjünk haza akkor es. Írjunk ide es két sort, mi lesz velünk. Kauflandból es írjunk, 50 kiló liszt, 20 baksz budipaípr elég lesz Bébukik a gyár na mi lesz velünk, nem köhögnek, megyünk vissza olaszba, németbe. Menjetek any.tokba.

 • User
  Dátum: 2020. március 21., 12:38
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Birom a vendéglők nyomulását! Békeidőben ha bekéreznének a konyhájukra,wc jükre, megnéznék kikkel, mivel dolgoztatnak elmenne az étvágyuk!😉😎
  Szépen felzárkóztak a cukrászdák is, a legdrágásabbak már falura is kiviszik….
  Kérdezem 1 barátom nevében: a futár/soför pénzt vesz el, ad vissza, tapogatja az élelmiszeres dobozt, kis&nagy dolgát kénytelen ut közben elvégezni hisz ő is emberből van! Kaját visz akár karanténban levőknek is stb! Én most már csak azon gondolkodok, h süssek vmit ha már itthon döglök vagy a 100 lej/ kg tortából rendeljek 2 szeletkét!😆🤣

 • User
  Dátum: 2020. március 21., 12:27
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Tudok olyan szemelyt akinek a fia nemetektol jott haza es autobuszal az anyuka nyugotan bejar dolgozni a gyarba ithon mindenki jarkal tehat a fiu nem ul karantenba ,azert utana kelene nezenek a csoportvezetok hogy kinek a csaladjaba erkezet haza valaki ,az egesz gyarat meg a buszon utazo szemelyeket le tudja fertozni nem beszelve arrol hogy az apuka elelmiszer szalitasal foglalkozik

 • User
  Dátum: 2020. március 21., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 5

  B@szki heti 3 fertőtlenítés “békeidőben” is elkelne minden munkahelyen a 3. évezredben! Közel 22.000 beteg csak Németországban, de továbbra is viszik, hozzák az árut innen-oda & fordítva! Ha emberek halnak meg mint Olaszo ban kibelezik a vezéreket!!!😤