Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Öt év alatt száz tonna kupakot gyűjtöttek

Öt év alatt száz tonna kupakot gyűjtöttek Kovászna megye

Öt évvel ezelőtt alakult a sepsiszentgyörgyi LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely számos jótékonysági akciót szervezett. Ugyanakkor, ők voltak az elsők és mindeddig az egyetlenek a megyében, akik műanyag kupakokat gyűjtve segítettek több családon, beteg gyereken. Az egyesület emellett táborokat is szervez a rászoruló gyerekeknek, a következő öt évre pedig ugyanezek a céljaik, mint eddig. Bács Emesével, az egyesület elnökével beszélgettünk a kezdetekről és a jövőbeli tervekről.

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan alakult meg a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, miből született, miért volt rá szükség?

– Magánszemélyként mindig közel állt hozzám az elesettek segítése, gyűjtésekben vettem részt a rászorulóknak, vagy én magam szerveztem ilyet, figyeltem a környezetemre, a nehéz helyzetben élő gyerekekre, családokra. A kupakgyűjtéssel egy szülőtárshoz csatlakoztam, és egyszeri alkalomnak hittem azt a segítséget. Akkor egy Magyarországon élő család beteg kislányának próbáltunk segíteni, de sajnos, ő elhunyt, így a kupakok sem értek célba, ott maradtak nálam. Ekkor kerestem lehetőséget arra, hogy miként lehet ezt tovább hasznosítani, és így találtam meg a csíkszeredai felvásárló céget. Így láttam meg a Székelyhon.ro oldalon egy felhívást, amelyben egy gyimesközéploki kislánynak gyűjtöttek pénzt fül implantátumra, így a kupakok ára már oda ment.

– Mi történt ezután és hogyan jutott el addig, hogy egyesületet hozzon létre?

– Azt gondoltam, ezzel vége a történetnek, leadtam a kupakokat és segítettem is, viszont akkor már többen tudtak róla, hogy nekem le lehet adni a műanyag kupakokat, és egyre többen is hozták el hozzám. Másfél éven át ment így, hogy magánszemélyként gyűjtöttem és adtam el a dugókat, kerestem a családokat, ahol segítségre volt szükség. Ekkor már cégek is érdeklődtek, hogy miként tudnának támogatni, de mivel ezt magánszemélyként nem fogadhattam el, megszületett az egyesület ötlete.

– Lehet azt tudni, hogy hány tonna kupak gyűlt össze az elmúlt öt év
során?

– Az utolsó kupakgyűjtő versenyünkön 11 tonna gyűlt össze, hét verseny volt eddig, úgyhogy csak ott legalább 70 tonnát gyűjtöttünk. Ha hozzáadom azt is, ami a versenyeken kívül gyűlt, több mint száz tonna kupakot gyűjtöttünk össze eddig az iskolák, szülők, különböző csoportok segítségével.

– Hány családnak, illetve beteg gyereknek tudtak segíteni ezzel, és mi a legkiemelkedőbb ezek közül?

– Ha visszagondolok elmúlt évekre, legalább 50 beteg gyereken vagy felnőttön tudtunk segíteni kupakgyűjtéssel, adományokkal, vásárokkal, amelyek bevételét felajánlottuk kezelésekre, műtétekre. Ezek mellett a nehéz sorsú családokat is támogatjuk különböző élelmiszer-csomagokkal, ruhaneművel, és megszervezzük a hátrányos helyzetű gyerekek táborát is évről évre. Az egyik legkiemelkedőbb gyűjtés Imreh Kincső részére volt, akinek a műtétjére három hét alatt sikerült összegyűjteni 50 ezer lejt, de volt még hasonló rövid idő alatt gyűjtött támogatás.

– Milyen más tevékenységet folytat az egyesület a kupakgyűjtésen kívül?

– A gyerektábort emelném ki, amit minden évben megszerveztünk, kivéve a járvány évében, akkor nagyon hiányzott is a gyerekeknek és az egyesületi tagoknak egyaránt. Ebbe a táborba azokból a családokból választunk 6-12 év közötti gyerekeket, akiket év közben is támogatunk, kapcsolatban vagyunk velük, a gyerekek pedig mindhárom székelyföldi megyéből érkeznek. Továbbá a ruha- és élelmiszergyűjtés is folyamatosan zajlik, de a tanévnyitóra is készültünk csomagokkal a gyerekeknek.

– Melyek a tervek a következő öt évre?

– Új dolgokban nem gondolkodtunk egyelőre, szeretnénk megőrizni és továbbvinni azt, amit az évek során felépítettünk. Az önkéntes csapatunk száma kissé visszaesett, így arra lenne nagy szükség, hogy újak jöjjenek, és segítsék a munkánkat. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások