Felhívás!

Összefogtak a magyar pártok

Összefogtak a magyar pártok Kovászna megye

A román állam és az igazságszolgáltatás által múlt héten kiosztott „pofonsorozat” kiütötte a biztosítékot a magyar politikai és civil szervezeteknél, akik összezártak, és nagyszabású tüntetést szerveznek Kézdivásárhelyen Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását követelve.

Mindezt hétfőn, közös sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon jelentették be az RMDSZ, MPP, EMNP és EMNT háromszéki és országos vezetői, akik csütörtökön 18 órára Kézdivásárhelyre hívják Székelyföld lakosságát.
Kulcsár-Terza József a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, sepsiszentgyörgyi RMDSZ-képviselő emlékeztetett, hogy korábban, hasonló összefogás eredményeként sikerült áttörést elérni a sepsiszentgyörgyi magyar himnusz perében és a kovásznai szívkórház átnevezésének kísérletében. „Eljöhet az idő, amikor a magyar szóért és a székely zászlóért is bebörtönöznek, ha életbe lép a törvénytervezet, amely büntetné a románellenes megnyilvánulásokat és szervezkedéseket”, hívta fel a figyelmet a politikus, aki szerint ez nem fog menni, ha közösen tudnak fellépni. Kulcsár-Terza József felkérte az egyházak és tanintézetek vezetőit is, hogy mozgósítsanak, és csütörtökön legyenek minél többen Kézdivásárhelyen.
Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke a pártok fölötti összefogás fontosságát hangsúlyozta, mert úgy véli, Beke Istvánék ügyében méltánytalan és igazságtalan ítélet született. „Székelyföldön nincsenek terroristák. Példát akartak statuálni, hogy ne folytatódjon az autonómiaharc”. Az RMDSZ is a csütörtöki tüntetésen való részvételre biztat mindenkit, és megígérte aktivistái mozgósítását.
Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a magyar közösségnek kiosztott „pofonsorozatnak” nevezte az elmúlt időszak történéseit, így a terrorváddal bebörtönzött kézdivásárhelyiek esetét, a Batthyáneum könyvtár ügyét, a Bánffy-erdők visszaállamosítását, a románellenes megnyilvánulásokat és a szervezkedést büntető törvénytervezet. „Elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor új típusú érdekérvényesítési eszközökre van szükség. Ki kell mondjuk, elég volt!” – fejtette ki Sándor Krisztina, aki bejelentette, a csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésen jelen lesz Tőkés László is.
„Most elvittek két székelyt, holnap ki lesz a következő? El akarják érni, hogy megtorpanjunk jogaink követelésében. Arra megy ki a játék, hogy fiataljainkat megfélemlítsék, és vezetők nélkül hagyják az erdélyi magyarságot”, mutatott rá Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke. A néppárt háromszéki elnöke, Bálint József hozzátette: „Bekéék meggondolatlan telefonos viccelődéseit nem kell példának tekintsük, de azt a bátorságot, hogy otthon várták az ítéletet, nem menekültek el, bíztak saját igazukban, példaértékű kell legyen az egész erdélyi magyarság számára. Arra kérek mindenkit, aki nem fél, az úgy legyen ott a csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésen, mintha pénteken utána jönnének!” – mondta Bálint József.
A csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésre igény szerint autóbuszokat indítanak Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről. Ugyanakkor szükség lesz a kézdivásárhelyiek, a felsőháromszékiek nagyszámú jelenlétére, mutattak rá a magyar pártok képviselői. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.