Hirdetés
Hirdetés

Online nehezen tanítható

Online nehezen tanítható Kovászna megye

Végképp eldőlt, idén már nem nyitnak ki az iskolák, ezt a tanévet az online oktatási térben kell befejezni. A tanárok, tanítók Kovászna megyében is igyekeztek megtalálni azt a platformot, amelyen könnyű együttműködni a diákokkal. Mint kiderült, vannak azonban olyan szakok, amelyeknél nem működik teljes mértékben az online oktatás.

Különböző online felületeket (Zoom, Google Classroom a két leggyakoribb) használnak a tanárok a szükségállapot alatt, így juttatják el a tanulnivalót a diákokhoz, és így kérik számon a házi feladatokat. Bizonyos tantárgyakból azonban nem oldható meg az online tanítás, vagy csak nagyon körülményesen.

Balázs Lóránt tornatanár, teniszedző elmondta: amennyire tud, alkalmazkodik a helyzethez, figyelembe veszi a kijárási tilalmat, illetve azt is, hogy a diákoknak a főbb tantárgyakból kell leginkább készülni. Mivel sportpályára menni és közösen sportolni is tilos, a tanár azt ajánlja diákjainak, hogy hetente legalább egyszer nézzenek meg egy olyan videót, amely otthoni mozgásformákat mutat be, és csinálják is végig a gyakorlatokat, legalább egy órán keresztül. Ugyanakkor, ha megtehetik, szintén heti egy alkalommal fussanak néhány kört a tömbház körül, az is megfelel annak a mozgásnak, amit az iskolában végeznek tornaórán.

László Boglárka sporttanár is igyekszik tartani a kapcsolatot diákjaival, üzeneteket küld nekik a testmozgás fontosságáról, de nem terheli le őket ebben az időszakban. Mint mondta, a fő tárgyakat hagyja érvényesülni, de azért nem feledkezik meg arról, hogy üzenjen az osztályoknak, ahol tanít.

Hirdetés
Hirdetés

A tornaórák mellett a zeneoktatás megoldása is nehézkes, de ezek a szaktanárok is igyekeznek megoldást találni. Szántó Dombora Anna zenepedagógus megkeresésünkre elmondta: online is lehet énekórát tartani, vannak ingyenes platformok, viszont ő nem tart órákat. Véleménye szerint, nem jó, ha a gyermek egész nap a számítógép előtt ül, így nem a megszokott módon zajlanak az órák, hanem inkább ajánlások szintjén.

– Ajánlok a kisebbeknek zenehallgatást, oktatóvideókat, ritmusjátékokat, nagyon sok népdal jó minőségben fent van a YouTube-on, onnan meg tudják hallgatni, valamint ingyenes hozzáférhetőséget biztosított a Mozaik tankönyvkiadó a digitális könyvekhez is. A nagyobbaknak művészfilmeket, koncertfelvételeket ajánlok, amelyekre tanórákon nincs idő. Így jobban betekinthetnek bizonyos művészeti korok sajátosságaiba – magyarázta a tanárnő.

A tornatanárok és zenepedagógusok mellett, más szaktanárok is hasonlóan oldják meg a tanítást, videókat, különböző oldalakat javasolnak a diákoknak, ahonnan tanulhatnak, de mindannyian egyetértettek abban, hogy nem terhelik le őket túlságosan.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 29., 23:53
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mivel nem voltak az iskolák felkészülve, az egész csak egy bohockodás, önbecsapàs. A 2. félévben a baj már februàr elején jelentkezett az influenza-járvánnyal, amikor a diákok felé nem járt iskolába. Ne ámítsuk magunkat, nincs semmi érdembeli on-line oktatás. A 2. félév teljesen kiesik.

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 13:17
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az csak álompor, hogy a jövő év elején bármit bepótoljanak. Melyik neves szakember agyából pattant ki ez a szenilisre is szégyenteljes marhaság? Tele lettünk jósokkal és bölcsekkel. Mindenki Elenától származik? Ő értett mindenhez.