Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Omlásveszéllyel fenyeget a volt belgyógyászat épülete

Omlásveszéllyel fenyeget a volt belgyógyászat épülete Kovászna megye

A Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház Vasút utca felőli kerítésének állapotáról már korábban írtunk. Az ügyben az illetékesektől ismételten érdeklődtünk, ahogy az egykori belgyógyászat omladozó épületének állapotáról, amely – amint az egészségügyi intézmény vezetősége által a kerítésre rögzített táblák is hirdetik – omlásveszéllyel fenyeget, továbbá a megoldásokról is.

A polgármesteri hivatal tulajdonában lévő, a kórház adminisztrációjába helyezett ingatlan állapotáról Canea-Kocsis András, a kézdivásárhelyi kórház menedzsere nyilatkozott. „Az egykori belgyógyászat épülete évek óta használhatatlan, hiszen a jelenlegi szabványok szerint egészségügyi szolgáltatások céljára nem megfelelő, ugyanis a kórtermek túl nagyok. Arra gondoltunk, felújítva más funkciót kaphatna, például létesíthetnének benne öregotthont, azonban erre pályázat révén kell megpróbálni előteremteni a pénzt.”

Az azonnali omlásveszély elhárításának lehetőségéről is kérdeztük az intézményvezetőt. „Embere­ket nem merünk beengedni, hiszen a mennyezet beázott és beomlott, ezért vált használhatatlanná”, ecsetelte. Hozzátette, a helyi önkormányzattal karöltve dolgoznak a megoldáson, emellett a Vasút utcai omladozó kerítés, illetve a járóbeteg-rendelő felé az említett utcából való bejárás ügyét is mielőbb megoldanák.

Bokor Tibor polgármester megerősítette a Canea-Kocsis András által felvázolt terveket. „Az volt az elképzelésünk, hogy a belgyógyászat egykori épületét uniós forrásokból megpróbáljuk felújítani, és öregotthont létesítünk abban, hiszen a kórházmenedzser által említett okokból egészségügyi szolgáltatások céljára alkalmatlan. Ezzel szemben öregotthonnak azért is jó lenne, mert közel van az egészségügyi ellátás, ám ebben a ciklusban európai uniós kiírás öregotthonra egyáltalán nem volt, így ez a terv meghiúsult”, fejtette ki. Hangsúlyozta, amint az időjárás engedi, szakembert hívnak az épület állapotának felmérésére, és amennyiben az nem használható, lebontják. „Tudnunk kell, mennyibe kerülne a felújítása, illetve, ha ez megtörténne, mire lehet használni, hiszen a kórház területén bármilyen szolgáltatás nem működhet”, mondta.

Az elöljáró egy másik, hosszú ideje létező gond orvoslásáról is szólt. „Azt tervezzük, lebontjuk a Vasút utca felöli kerítést, és megnyitjuk a járóbeteg-gondozó felé a bejáratot. A kerítést bennebb költöztetjük, a parkot rendbe tesszük, és a járóbeteg-gondozó előtt kisebb parkolót alakítunk ki. Az időjárás függvényében talán még idén hozzá tudunk látni a munkálatokhoz, de legkésőbb tavasszal”, hangsúlyozta. Hozzátette, prioritást élvez a sebészet épületének felújítása, „amelyre van aláírt pályázat”, ugyanakkor a járóbeteg-gondozó teljes felújítását célzó projekt elbírálás alatt van, és amennyiben arra rábólintanak, az említett térrendezést abból megoldanák. „A pályázat már két szűrőn átment, vélhetően a helyszíni ellenőrzés következik, és bízunk benne, hogy pozitív elbírálásban részesül”. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. november 22., 5:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Szegyen,ahogy kinez a belgyogyaszat is,csak zarkozni arra figyelnek oda,nincs penz semmire,lenyek van arogancia a noverek meg az orvosok reszerol

 • User
  Dátum: 2018. november 22., 16:18
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Amikor leesett az elso cserep ,azt azonnal vissza helyeztek volna ,es oda figyeltek volna jobban az epuletre-meg hogyha nem is hasznaljak-akkor most nem igy nezne ki.Ilyen mocskos varost romos allapotba levo foteret es epuleteket,hetekig nem sepert jardakat-lasd a korhaz elottit-azert ritkan latni.A varost nem lehet a DUSTERbol vezetni,le kell „szallni” a foldre!!!!!

 • User
  Dátum: 2018. november 22., 18:29
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Több mint 30 évig a Kézdivásárhelyi kórház munkatársa, közép és felső vezetője voltam ép ezért érdeklődve olvastam el az írást, a volt Belgyógyászati osztály és egyben a Vasút utcai régi bejárat és front jövőjével kapcsolatban. Nagyon jó ötletnek tartom a régi a ’50-es években épült és a ’70-es években utoljára javított kerítés lebontását, a kisebb parkoló kialakítását és főleg a járóbeteg rész felé a bejárat megnyitását! Ez már eredetileg az új kórház építésekor is tervben volt,de valahogy elmaradt. itt csak arra szeretném a tervezők és kivitelezők figyelmét, hogy ott parkban van lefedve a város egyik legnagyobb hozamú kútja ami a volt Rudolf kórház vízellátását biztosította a múltban a városi hálózat kiépítése előtt.
  -Ugyanakkor nehezményezem, hogy a kórház de még inkább a tulajdonos önkormányzat, nem tett meg mindent, nem keresett meg minden kiskaput, hogy a müemlék épületet megmentse az utókornak. Mert azt tudni kell az az épület, müemlék épület (nem tudom hivatásosan nyilvánították-e annak) de eredetileg a Mária Terézia által építtetett Katonanevelde tisztjeinek épült mint tiszti lakosztályok, még a XIX. sz.elején, amelyeket 1884-ben átalakítottak Kézdivásárhelyi és Vidéki Rudolf Kórházává. Ez a kórház eredetileg 16 ággyal indult meg közadakozásból -az alapító személyek emléktáblája még mindig ott a volt váróterem falán- és ez volt a Háromszék 2.-ik közkórháza (Sepsiszentgyörgy után) . Az épület együttessel az új kórház építésekor az volt a terv ide költöztetik a teljes adminisztrációt, beleértve a karbantartó részleggel is. Arra tökéletesen megfelelt (volna). De tervben volt, hogy a megye egyetlen HOSPICE (gyógyitaltalan elfekvő betegek gondozása) jelegű intézmény-osztály létrehozása.
  De az épületnek miért nem kerestek-keresnek az egészségüggyel beteggondozással kapcsolatos tevékenységi területet…pl. Vöröskereszt, székház és raktár, (annál is inkább hogy az eredeti Rudolf kórház alapítói és működtetői között ott volt a Országos Vereskereszt Egyesület, de gondolok a Caritasra, vagy akár egyéb hasznos a város és a köz érdekét szolgáló tevékenységet biztosító ingatlanra. Akár közösségi ház, rendezvény terem, vendégszobák az önkormányzat részére. Ha ott a parkoló elkészül a külön, kórháztól független bejárat biztosított lenne. Befejezésül még egy saját vélemény, olvasom az öregotthon megvalositása pályázati kiírás hiányában meghiúsult….mi lenne ha az Uniós és hazai pályázati kiirtásokat követve a jövőben olyan rendeltetést találni az épületnek ami belefér, ráhúzható az épület felújítására.
  Megjegyzem az uj kórházunk is eredetileg nem uj kórháznak épült (arra nem adtak volna pénz egy Erdélyben).. de benne volt a pályázati lehetőségekben a „CENTRUL DE MAMA SI COPIL” központok létestése, …ezen a néven is valósult meg a beruházás és lett új kórházunk.