Felhívás!

Oltszemi segélykérés

Oltszemi segélykérés Kovászna megye

Kedden kora délelőtt kétségbe­esett oltszemi gazda riasztotta lapunkat, és elpanaszolta, hogy lassan mindennapos a medvelátogatás udvarában: rámutatott, hogy folyton értesítik a hatóságokat, ám ezek is tehetetlenek. Az illetékesektől érdeklődtünk.

E. Zs. elmondta, hogy lassan 3 éve vásárolták meg az oltszemi házat, de azóta sem mernek beköltözni.
– Minden nap bejár az udvarba a medve, az itt termesztett gyümölcsöket dézsmálja. Hívjuk a 112-t, jönnek, elriasztják a vadat, aztán pár óra múlva újra a kertünkben van. A villanypásztor sem hatékony, átbújik alatta. Nem tudjuk már, kihez forduljunk – fakadt ki a panaszos.

Fodor István, sepsibodoki polgármester kérdéseinkre elmondta, tudnak a gondról, ám egyelőre tehetetlenek.

– Az említett kert kirúg a mezőre, közelében van egy tábla kukorica, itt tanyát vert a medve. Hiába jönnek a csendőrök riasztani, hozzászokott a petárdákhoz, hangoskodáshoz a maci, elmegy ideig-óráig, majd újra visszatér. Tegnap (hétfőn – szerk.) megint ott volt, aztán másnap reggel a szomszédhoz is bement, és ez így megy – részletezte Fodor.

Az elöljáró hangsúlyozta, hogy ugyan született egy – ilyen és hasonló helyzetek orvoslására szánt – sürgősségi rendelet, ám ez nem írja felül az érvényben lévő törvényeket, innen ered a hatóságok tehetetlensége.

– Első fázisban riasztani kell a medvét. Ez itt többször megtörtént. Ha a medve annyira megszokja a riogatást, hogy már el sem megy, akkor kéne altatni. Nos, ha altatás alatt agresszívvé válik, akkor lesz baj, mert akkor le kéne lőni. Ezt viszont senki nem vállalja, hiszen a 407-es vadásztörvény szerint lakott területen nem szabad vadászfegyvert használni. A sürgősségi rendelet ezt korrigálná, arra hivatkozva, hogy ez nem jelent vadászatot… Egy törvényt viszont a sürgősségi rendelet nem tud felülírni. Érthető tehát, hogy a vadászok vonakodnak, azt hajtogatják, hogy akár börtönbe is kerülhetnek, amíg nincs letisztázva, egy konkrét törvénybe foglalva, hogy mit, mikor tehetnek – panaszolta az elöljáró, kifejtette, hogy korábban is több alkalommal, illetve legutóbb hétfőn is jelezte az illetékeseknek – ezúttal a kormánybiztosnak – ezt az ellentétet, jelenleg pedig megoldásra várnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 19., 9:08
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Innen is látszik, hogy a vadászatban érdekelt polgármesterek a helyzetet nem igazán akarják megoldani, habár most már van rá eszközük is (törvény). Eddig jó volt a sok macis sztori, hogy bejönnek a településre stb, azért, hogy a vadászlobbi kérhesse a kilövési kvótát. Most, hogy megvan a megoldás a településre bejáró medvék ügyében, de nem adtak kilövési kvótát, ezért hagyják továbbra is elfajulni a dolgokat…

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 19., 10:15
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Most mikor a polgarmesterek donthetnek, hogy mi legyen a medvevel akkor csend es fegyelem, most mar nem pofaznak csak az a baj hogy a problema az megvan es nem oldodott meg!

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 19., 13:49
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Gyerek, há ki vadászik halászik és madarászik az országban? A politiki arisztroktak. Nincs Itt új a Nap alatt, eddig is ők voltak az érdekeltek. A kisember pedig szálítsa nekik tálcán a medveeledelt, hogy legyenek kilőni való világbajnok troféáik.

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 19., 15:09
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A vadaszok be kellen keritsek az erdot. Vagy vigyek haza magukhoz a vadaltokat. Nem fogsz tudni kimeni a faluba lassan anyi lesz a medve. !!

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 19., 15:18
  ÉRTÉKELÉS: 1

  De a kovid tilalmakkor a sürgősségi rendelet bezzeg felül tudta írni a törvényt ugye?Akkor nem problémáztak, amikor bezártak, mint az állatokat?Melyik törvény írta elő a maszkviseletet?És melyik törvény szerint van most is sürgősségi állapot az országban?

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 20., 2:00
  ÉRTÉKELÉS: -3

  A polgármesternek tökéletes igaza van. Lakott területen nem lövöldözünk sem jobbra sem balra. A medve problémát erdei vadászatok során kell megoldani. Így volt megoldva a kommunizmusba is, és nem volt ennyi probléma.