Hirdetés
Hirdetés

Oltani még érdemes, de lehetetlen

Oltani még érdemes, de lehetetlen Kovászna megye

Hiába írtuk meg a napokban, Sánta Ferenc járványtani főorvost idézve, hogy még érdemes az influenza ellen oltatni, olvasóink jelezték, nem lehet a védőoltást megkapni a gyógyszertárakban. De miért nem? – erre kerestük a választ.

Hirdetés
Hirdetés

Az Adonis patikában érdeklődtünk, ahol Kovács Sándor főgyógyszerész elmagyarázta: az oltásoknak szeptemberben kezdődik a szezonja, akkor rendelik meg a patikák is azokat, ez a készlet szinte biztosan elfogy. Az oltások szavatossága júniusban lejár, tehát egyik évről a másikra nem lehet raktározni őket, a mennyiség rendelésekor pedig az azelőtti év eladása a mérvadó.

– A jelenleginél több embert érintő influenzajárványok is voltak már, de az érdeklődés az oltás iránt folyamatosan csökken. Idén újév tájékán kicsit megélénkült, akkor hozattunk némi pótlást, azóta viszont hiába az érdeklődés, a beszállítók készletei kifogytak. Az oltásellenesek kampányának köszönhetően egyébként nagyon lecsökkent a kereslet, ha tíz éve még 5-800 darab oltást adtunk el egy szezonban, mostanában csak 100 körül. Az egészségügyi minisztérium esetleges utánrendeléséhez a patikáknak nincs hozzáférése, azt a közegészségügyi igazgatóságok a családorvosoknak ingyenesen osztják ki – felelte az egységvezető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük