Nyolc pontban a követelések

Nyolc pontban a követelések Kovászna megye

Hétfőn délben tiltakozó megmozdulásra vonultak ki a Tanügyi Szabad Szakszervezet tagjai a prefektúra épülete elé, képviseltette magát Barót, Kézdivásárhely, Kovászna is és Sepsiszentgyörgy minden iskolája. A tanügyi alkalmazottak nyolc pontba szedett sérelmeit, követeléseit tartalmazó listát Nagy Gábor szakszervezeti elnök adta át Sebastian Cucu prefektusnak.

Senki, sem a prefektus, sem a tanfelügyelőség nem tagadja a követelések jogosságát mondta el lapunknak Nagy Gábor –, amelyek között az első egy új oktatási törvény kidolgozása, hiszen a most érvényes 2011/1-es számún ugyanis már 162 folt (módosítás) ékeskedik.

Ehhez kapcsolódva új és a mai igényekhez szabott korszerű oktatási programok kidolgozását is kérték a tiltakozók, mert a régiek „nem készítik fel a tanulót saját élete irányítására”, „fullasztóak”. A tanügy alulfinanszírozását minden alkalommal szóvá teszik, 2017-ben 3,8% volt a nemzeti össztermékből, de sosem érte el még a 4-et sem az ígért 6%-hoz képest. Mégis a legjelentősebb követelések azon bérfejlesztésekhez kapcsolódnak, amelyeket 2008-ban ígértek meg, de soha nem léptettek érvénybe, és amelyekkel kapcsolatban 2682 tanár ügyében megnyert pert tart számon a szakszervezet csak Kovászna megyében. Mivel az akkor megítélt összeget részletekben törleszti az állam, az elmaradt összegekre még kamatot is megítélt a bíróság a felperes szakszervezetnek.

Sérelmezik továbbá a frissen végzett tanárok pályakezdéskor aktuális, egy fizetéssel megegyező juttatásának, az összevont osztályokban tanító pedagógusok pótlékának (94 megnyert per van ebben az ügyben is!) és még sok más az évekkel, fokozatokkal és érdemekkel elnyert bérkiegészítés helytelen kiszámítását, azokat ugyanis a fizetésemelés előtti összeghez viszonyítva számítják a törvény világos és érvényes rendelkezései ellenére. Kérik továbbá e jogosan megnyert összegek elhalasztásáról rendelkező kormányrendelet azonnali eltörlését, s a nyugdíjak arcpirítóan alacsony szintjének a növelését, avagy – miért ne – speciális nyugdíjakat a tanároknak is, akiknek 43 év után 1500 lejes nyugdíjuk van, míg a kedvezményezett kategóriákból az, aki 43 évesen megy nyugdíjba, akár 10 ezret is hazavisz.

Miután a prefektus készségesen megígérte a küldöttségnek, hogy továbbítja a kormány felé petíciójukat, a tiltakozó megmozdulás mintegy másfél óra után incidensmentesen véget ért.

A hétfői nyolcas listához tegnap már kilencediket is csatolhatnának, szolgált friss hírrel Nagy Gábor, ugyanis a tanügyi bérelszámolás számítógépes programjában nem szerepelnek a most érvénybe lépő, idei 153-as törvényben előírt bérfejlesztések, ezért – bár holnaptól kezdődik az elszámolások kifizetése – nem adhatják ki azokat, marad minden a régiben.

– Egyik törvény szerint vétünk, mert nem adjuk meg, ami jár, a másik viszont úgy rendelkezik, hogy nekünk az EDUSAL-t kell használni. Ehhez nincs mit hozzáfűzni – mondta az egyik iskola főkönyvelője. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.