Felhívás!

Nyalka vitézek szemléje

Nyalka vitézek szemléje Kovászna megye

Szombaton és vasárnap tartották Bálványosfürdőn, illetve Torján az erdélyi huszárok seregszemléjeként is felfogható Huszárakadémiát. A rendezvénynek jó pár éve házigazdája az Aporok szülőfaluja, és a környék egyik leglátványosabb eseményének számít.
Erdély számos településéről, továbbá Magyarországról is érkeztek résztvevői az országban tizedszer, de hét éve folyamatosan Bálványosfürdőn és Torján megszervezett Huszárakadémiának, amely a hagyományőrző csoportok elméleti képzéséül is szolgál. A rendezvény szombati része zártkörű volt, többek között dr. Csikány Tamás ezredes a háromszéki határőrök 1788–1790 között zajló honvédő háborújáról, Kádár Barna lovas szakedző, fogathajtó a klasszikus lóidomítás alapjairól, dr. Vass László honvéd ezredes Görgei Artúr életéről tartott előadást, míg Bordi Zsigmond Loránd régész, doktorandusz az 1849. évi szemerjai ütközetről beszélt. Vasárnap fél 11-kor szentmisét tartottak az altorjai Szent Miklós-templomban, ezt követően megkoszorúzták Erdély egyetlen lovashuszár-szobrát.
Idén a kitüntetések objektív okok miatt elmaradtak, az előléptetéseket jövőben ejtik meg. A Huszárakadémiára a következő Torjai Körképben visszatérünk. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.