Felhívás!

Nőttek a bírságok

Az évek során csökkent a Sepsiszentgyörgy határában felügyelet nélkül szabadon engedett lovak száma, ám még mindig nem sikerült teljesen megfékezni a jelenséget: erről tanúskodott egy hétvégi incidens is.

Egy 35 éves, sepsiszentgyörgyi olvasónk arra panaszkodott, hogy szombaton szinte balesetezett egy gazdátlan ló miatt. „Szombaton kora délután a Sugásfürdő felé vezető szakaszon ugrott ki az úttestre egy ló. Szerencsére idejében lefékeztem, így a család megúszta a riadalommal. Ilyenkor kit kell értesíteni?” – részletezte szerkesztőségünknek a háborgó férfi. Arra biztattuk az illetőt, jelentse az esetet a helyi rendőrségen, de a rendfenntartók szerint senki nem tett náluk panaszt, így lapunknak magyarázták el, mit javallott ilyenkor tenni.

Abban az esetben, ha kár, sérülés keletkezik, akkor a megyei rendőrséget kell tárcsázni, ha csupán gazda nélkül, felügyeletlenül hagyott állatot látnak a polgárok, akkor a 0800.800.767-es ingyenes számon a helyi rendőrséget kell riasztani, ők befogják, vagy esetenként biztonságos távolságba terelik az állatot, és igyekeznek azonosítani a gazdáját – fogalmaztak az illetékesek.

Tavaly összesen 15 kóbor lovat fogtak be a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök, ezekből 8-at ki is váltottak a felelőtlen – leginkább Őrkő negyedbeli – gazdák, akik ezerlejes bírságot is fizettek. A ki nem váltott lovak többnyire elgyengült, beteg egyedek voltak.

Fontos tudni, hogy augusztusban változott az erre vonatkozó helyi tanácshatározat, így a jóváhagyott módosítás értelmében már nem ezer, hanem 2,5 ezer lejt kóstál az idevágó bírság. „A megemelt bírság hatása érezhető” – vallják a helyi rendőrök, akik idén egyet­len­egy kóbor lovat sem kellett befogjanak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.