Felhívás!

Nőnek való vidék?

Egy jól működő társadalom alapja és sikere a nők és férfiak közötti egyenjogú szerepelosztásán áll vagy bukik, hiszen a két nem együttes erővel képes teljest alkotni – fogalmazódott meg végkövetkeztetésként a székelyföldi nők közéleti műhelyének június 10-i kiadásán.

A beszélgetés során dr. Gergely Orsolya szociológus, egyetemi oktató és Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke vázolta fel, hogy miként működik a gyakorlatban a női kvóta székelyföldi alkalmazása. A Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője és dr. Kondor Ágota egyetemi tanár által vezetett online műhely a nők közéleti szerepvállalására, az RMDSZ Nőszervezete által elfogadott és promovált kvóta eredményeire kívánta felhívni a figyelmet. Nőnek való vidék? – tették fel a kérdést.

A főként a társadalmi nemi szerepeket, egyenlő(tlen)ségeket kutató Gergely Orsolya konkrét példákkal világított rá a kvóta világszintű alkalmazására. Romániával ellentétében például Finnországban, Dániában vagy Svédországban már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött a nemek közötti szerepek kiegyenlítése, és mára természetesként kezeli azt az ottani társadalom. „Székelyföld tradicionális elveken alapuló társadalom, de nem kell félni a változástól. A kvóta lényege csupán, hogy egyenlítse a nagy különbözőségeket az élet bármely területén, a politikától az orvostudományig.

A nők új színt visznek a közéletbe, a közösségekbe. Fontosak a példaképek, a jó minták, szükség van az inspiráló nőkre, akik sok munkával és szakértelemmel megalapozva mutatnak példát. A hétköznapi történetek nagy erővel bírnak” – magyarázta. Fontosnak tartja, hogy a karrier ne legyen szitokszó, és ne legyen kettős mérce, hiszen a közösségeket csak szakmájukat szerető nők és férfiak vihetik előre. 

(A háromszéki nőszervezet sajtóirodája)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.