Felhívás!

Nőnek a szakadékok

Nőnek a szakadékok Kovászna megye

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Antal Árpád sajtótájékoztatóján kifejtette, egy olyan világban élünk, ahol a társadalmi rétegek közötti szakadékok sajnos nem csökkenek, hanem nőnek, és ez elsősorban azzal magyarázható, hogy 1989 óta a mindenkori kormányok folyamatosan az „osztogató” politikát folytatták. Ahhoz pedig, hogy ezen változtatni lehessen, távlatokban kellene gondolkozni, de sajnos ez soha nem jellemezte a központi politikát, hanem jó esetben kormányzati ciklusokban gondolkodtak, nem pedig évtizedekben, nemzedékekben, fűzte hozzá a városvezető. Aláhúzta, van egy összefüggés a szegénység és a sokgyerekes családok között, hiszen az állam nem az aktív lakosságot, hanem a nehezebb sorsú családokat ösztönözte arra, hogy sok gyereket vállaljanak. „Ez nyilván egy úgynevezett szegénységi spirált generált, amit nagyon nehéz megtörni, és amihez nagyon bátor döntésekre lenne szükség, amire jelen pillanatban alkalmatlan a román politikai osztály”, jegyezte meg Antal. A városvezető szerint egy másik gond pedig a jogbizonytalanság, ami a vállalkozói réteg és az önkormányzatok mellett a szociális területen tevékenykedő civil szervezeteket is érinti.

A polgármester rámutatott, Sepsiszentgyörgyön a város vezetősége hosszú évek óta egyeztet a civil szervezetekkel, kiemelten a Máltai Szeretetszolgálattal szociális kérdésekben. „Folyamatosan azt az álláspontot képviseltem, és ma is azt állítom, hogy sokkal eredményesebben, emberközelibb módon tudnak szociális feladatokat ellátni a civil szervezetek, mint az önkormányzat. Éppen ezért az önkormányzat szociális politikájának az alapja az, hogy minden olyan feladatot, amit lehet, nyilván forrással együtt, adjon át a civil szervezeteknek”, magyarázta Antal. Megjegyezte, az együttműködést bővítenék, de sok esetben ezt az akadályozza, hogy uniós forrásokból valósítottak meg különböző beruházásokat, és ezekben a pályázatokban kikötés az, hogy öt évig nem lehet átadni ezen intézmények működtetését, mint például a szociális konyha vagy az öregotthon. Azonban amint lejárnak a határidők, szívesen átadnák a civil szervezeteknek.

Puskás Bálint, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója is megjegyezte, sok mindenben példaértékű lehet Sepsiszentgyörgy, elég ha csak a hajléktalanszállót vesszük alapul, amit a Máltai Szeretetszolgálat az önkormányzattal közösen működtet, ami nagyon eredményes. A források, amelyeket a szervezet kap a polgármesteri hivataltól, fedik az épület fenntartási költségeit, és ezért tudnak pluszba adni is, magyarázta Puskás Bálint, aki szerint más tevékenységekben is támogatást kapnak az önkormányzattól, és így hathatósan tudnak segíteni sok emberen. Sepsiszentgyörgyön és környékén a Máltai Szeretetszolgálat évente 2000 rászorulón segít.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.