Felhívás!

Nő a kullancsok száma

Nő a kullancsok száma Kovászna megye

Nőtt a kullancscsípés miatt orvoshoz fordulók száma a megyei sürgősségi kórházban. A napokban többen is jelezték, hogy Sepsiszentgyörgy területén, illetve a temetőkben akaszkodott a bőrükbe kullancs.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója érdeklődésünkre elmondta, míg 2016-ban, az egész év során 279 személy kért orvosi segítséget kullancscsípés miatt, addig 2017-ben ez a szám 383-ra emelkedett, illetve idén, a félévben (június 28-ig) máris 281 esetet jegyeztek.
Az utolsó három évben egy páciens kapott kezelést (ez idén történt) Lyme-kór gyanú miatt, és szerencsére kullancscsípés miatt még senki nem kapott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást. A szakember elmondta, ez utóbbi kettő ellen oltással lehet védekezni, ám az injekciót még a csípés előtt be kell adatni.
– Növekszik a kullancsok száma. Ellenőrizni kell kirándulás, séta után, hogy fúródott-e belénk kullancs, ha találunk, és ez lázzal, a csípés körüli piros bőrrel társul, akkor azonnal orvosi segítséget kell kérni – magyarázta.
Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos kifejtette, nekik is jelezte a kórház a gyakoribb kullancscsípéseket. Tudomása szerint a kullancspopuláció számának korlátozására specifikus permetszer, vegyszer is alkalmazható. Elmondta, hogy Magyarországon nagyobb a kullancsok elleni harc, nálunk „még nem foglalkoznak ezzel annyira”.
– Ha továbbra is érkeznek a kullancsok túlszaporodását megerősítő jelzések, akkor csupán a fertőzött területek bepermetezésében látom a megoldást – összegezett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.