Felhívás!

Nő a balesetek száma

Fokozatosan emelkedik a háromszéki munkabalesetek száma: ez derült ki a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár, illetve a megyei munkafelügyelőség adataiból.

A nyugdíjpénztár felmérése szerint megyénkben az elmúlt 3 esztendő során 25-ről 34-re emelkedett a munkabalesetek száma: míg 2014-ben és 2015-ben egyenként 25-öt, addig 2016-ban már 34 szerencsétlenséget je­gyeztek. Tavaly 2 halálos és 1 mozgásképtelenséget eredményező tragédia történt.

Ördög Lajos a számadatokkal kapcsolatosan elmondta, továbbra is emelkedőben a munkabalesetek száma, hiszen míg tavaly egész évben 2 halálos eset történt, addig idén már két, életet követelő tragédia körülményeit vizsgálták építkezés, illetve a fakitermelés terén.

– A nyugdíjpénztár a kifizetések feléről közelíti meg a jelenséget. Nálunk ez másképpen van: meg kell jegyezni, hogy az említetteken kívül még történtek halálos esetek, de nem bizonyultak munkabalesetnek, így nem szerepelnek a statisztikákban. Továbbá nálunk nem jegyzik a munkahelyi megbetegedéseket, csak a baleseteket vizsgáljuk, ezért valamelyest különbözhetnek a két intézmény adatai – hangsúlyozta Ördög.

A nyugdíjpénztár kimutatása szerint a tavalyi munkabalesetek költségeire 51,5 ezer lejt utaltak, ebből kevéssel több mint 4 ezer lejt munkahelyi megbetegedésekre, illetve 23 ezer lejt a halálos áldozatok családjainak, kártérítésképpen. Ideiglenes mozgásképtelenségre 63,1 ezer lejt költöttek, továbbá mozgásképtelenség miatt 28 nyugdíjat és 30, családtagoknak – munkabaleset és munkahelyi betegség következtében – kifizetendő nyugdíjat törlesztettek 332,5 ezer lej értékben. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások