Felhívás!

Nincs törvényi keret

Nincs törvényi keret Kovászna megye

Nincs egységes, összefüggő, hatékony törvényi keret, amivel meg lehetne oldani a medveproblémát – közölte kedden Gheorghe Neagu. A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója szerint az elmúlt öt évben több mint ezer medvetámadást regisztráltak Háromszéken.

Az igazgató a prefektus sajtóértekezletén számolt be az elmúlt évek történéseiről. Elmondta: miután 2015-ben védett állattá nyilvánították a medvét, számuk 1200-ról 1600-ra nőtt, így nem csoda, hogy egyre többször merészkednek emberlakta területre.

– 2015 óta csak kivételes esetben lehet kilövési engedélyt kérni, amit nem a helyi ügynökség, hanem a környezetvédelmi minisztérium biodiverzitásért felelős osztálya ad meg, a tapasztalat szerint a kért egyedszám nagyjából felére. Oda jutottunk, hogy mi lettünk Európa és azon belül Románia állatkertje – állapította meg az igazgató.

Hozzátette: miután egyik vonatkozó rendelkezés lejárt, a másikat megtámadták a bíróságon (így formailag nem érvényes), gyakorlatilag nincs törvény, aminek az alapján rendezni lehetne a medvekérdést.

Véleménye szerint az idei év nehezebb lesz, mint a tavalyi, mert 2020-ban a sertéspestisben elhullott több száz vaddisznó és a rendkívül bőséges makktermés miatt a medvék nagy része az erdőben maradt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 27., 6:44
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A medve bejárt a temetőbe, az kissé szokatlan volt, de a múlt napokban a főtéri parkban kóricált. Mikor megzavarták, a visszavonulás útján csapása volt a falun keresztül. Miként kell viselkednie az embernek, ha a falu között találkozik a medvével? Jónapot kívánok-kal nem ússzuk meg, kérdezzük Ozsdoláról.

 • User
  Dátum: 2021. május 27., 7:33
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Csak tessék karbatett kézzel bezzegelni, és mitévőlegyekkel repdesni. Aztán majd a medve a járókelőkre támad, mert nem ismerik egymás helyes viszonyulását. Most a kárt is immel-ámmal fizetik, de az élet kárára történt eseménytől mit várnak? Nagyon közel van.

 • User
  Dátum: 2021. május 27., 10:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha a medvek az erdoben maradnak mi abban a rossz? Nem ertem , hogy miert nehezebb az erdoben kezelni a medve populaciot, talan jobb ha a nyaraloinkban szarnak a paplanyra?

 • User
  Dátum: 2021. május 28., 9:27
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Van egy egyszerű és járható út jogilag: Polgári Törvénykönyv 1.375-ös cikkely és az utána következők. A vadállatok tulajdonosa az állam, a szakhatóságain keresztül (nálunk a Brassóban székelő Garda Forestiera és a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság) és a vadászterületeket bérlők felügyelete alatt történik a vadállomány őrzése. Sajnos ha valaki valóban meg akarja kapni a kártérítést be kell perelni őket. A medve károk esetében, védett vadállat, a tulajdonos államot érinti a kártérítés megfizetése. Az utolsó mondat a cikkből nagyon el kell gondolkoztassa a hatóságokat. Mert az a medve amelyik a sertéspestisben elhullott vaddisznóból evett az nem fog málnát keresni többet. És miért ne, eljött annak is az ideje, hogy a két megye, Kovászna és Hargita, vezetője legyen a tettek mezején is bátor, ne csak nyilatkozatokban, és pereljék be a szakminisztériumot mint a medvék tulajdonosának a képviselőjét a probléma rendezéséért.

  • User
   Dátum: 2021. május 30., 16:16
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Tábla az alaszkai nemzeti park bejáratánál: „Minden látogatónak kötelező kis csengettyűket magán hor-dania, hogy a medvéket elijessze. Ezen kívül ajánlatos a medveürülékeket figyelni, mivel ez jelzi jár-e grizzly a környéken.” A grizzly ürüléket könnyű a többitől megkülönböztetni, mert kis csengettyűk vannak benne.

 • User
  Dátum: 2021. május 30., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tisztelt ozsdolaiak, ne haragudjanak, máshol sem foglalkoznak a személy biztonságával: Tábla az alaszkai nemzeti park bejáratánál: „Minden látogatónak kötelező kis csengettyűket magán hordania, hogy a medvéket elijessze. Ezen kívül ajánlatos a medveürülékeket figyelni, mivel ez jelzi jár-e grizzly a környéken.” A grizzly ürüléket könnyű a többitől megkülönböztetni, mert kis csengettyűk vannak benne.

 • User
  Dátum: 2021. május 30., 16:20
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Úgy látszik, hogy senkit, aki tehetne valamit nem érdekli. Altassunk el egy medvét, vigyük az illetékes háza elé, aztán nézzük meg, ha tényleg nem tehetnek. De akkor ötvenszer többet Ozsdolán.