Felhívás!

Nincs ok aggodalomra

Nincs ok aggodalomra Kovászna megye

Tegnap permeteztek szúnyogok ellen másodjára Kézdivásárhelyen, ma pedig Sepsiszentgyörgyön is megismétlik a légi szúnyogirtást. Sokan aggályaikat fejezték ki ennek kapcsán, merthogy 2020-tól az Európai Unió tagállamaiban megszűnt a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható egyes készítmények légi permetezése. Erről kérdeztük Sikó-Barabási Sándort, Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjét.

– Romániában engedélyezett a Cymina Plus szer alkalmazása, amelyet Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is használtak a légi permetezés során – hangsúlyozta az igazgató. – A jogszabály azt írja elő, hogy a permetezést szervezőknek 72 órával az akció előtt értesíteniük kell a lakosságot, elsősorban pedig a méhészeket. Ezt mindkét polgármesteri hivatal megtette.

A szentgyörgyi városháza honlapján egyébként olvasható a permetezéssel megbízott szakcég pontosítása, amely szerint a Cymina Plus nevű vegyszer nem káros a kistestű madarak egészségére, csak a rovarokon fejti ki a hatását. A vegyszer az európai nyilvántartásban is szerepel, illetve megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium részéről és megtalálható az Egészségügyi Minisztérium által kiállított, biocidokat tartalmazó termékek listáján.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 7., 13:41
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Szúnyogirtás. Nem elég! Békairtás, légyirtás, minden csúszómászó izgőmozgó lényt ki kell irtani.
  A zember élhet csak. Minden más lény haljon ki. Az lesz jó csak a zembernek.

  A kistermetű madarakra nem káros, azt mondja a fő fő főállatorvos. Aha, és mit eszik majd a kistermetű madár? Mindegy, dögöljön éhen! Vagy egye meg a jogszabályt, mert az engedélyezi az irtást. A vegyszer szerepel az eu nyilvántartásban, akkor csak jó lehet. Kenyérre lehet kenni. Csak sózni kell, s zöldpaprikát enni hozzá. Ugye drrrSikó?