Felhívás!

Nézzük a bolygókat!

Nézzük a bolygókat! Kovászna megye

Ezekben a napokban rendkívül ritka jelenség tárulhat szemünk elé, amennyiben hajlandóak vagyunk korán kelni és kémlelni a csillagos eget. Ha pedig egy csoportos éjszakai sétára is kedvünk szottyan, akkor szombat hajnalban egy hobbi csillagász segítségére is számíthatunk megfigyelés közben.

A sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Iroda a szotyori Magic Lake partján éjszakai pikniket szervez, amely során öt bolygót figyelhetünk meg, a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt. Az égitestek egy fényes füzéren, pontosan abban a sorrendben lesznek láthatók, ahogy a Naptól távolodva követik egymást. A csillagászok szerint viszonylag gyakran észrevehető két-három bolygó egymás közelében, de szabad szemmel öt legutóbb 2004 decemberében volt megfigyelhető. A már említett égitesteken kívül lehetőség adódik bolygónk egyetlen természetes kísérőjének, a Holdnak is a tanulmányozására szabad szemmel és távcsővel egyaránt.

Mindazokat, akik részt szeretnének venni az eseményen, július elsején, pénteken este tíz órára várják a Penny parkolójába, ahonnan egy rövid éjszakai séta keretében együtt mennek ki a szotyori tóhoz, majd hajnalban vissza a városba. A helyszínen tábortűz és gitárszó fogadja a résztvevőket, de vásárolni nem lesz lehetőség, így a szervezők felhívják a résztvevők figyelmét, hogy vigyenek magukkal enni- és innivalót. Továbbá szükség lehet meleg ruhára, pokrócra, esetleg fejlámpára, de a jókedvet és a kíváncsiságot sem érdemes otthon hagyni. Az eseményen való részvétel ingyenes, a kiskorúak csak szülői beleegyezéssel vehetnek részt, amelyhez a mintát a rendezvény Facebook-oldaláról lehet letölteni. Rossz idő, felhős égbolt esetén a SpacePicnic-re egy nappal később kerül sor. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.