Felhívás!

„Nem volt átgondolva…”

„Nem volt átgondolva…” Kovászna megye

Háromszéken is elkezdődött a diákok gyorstesztelése, és ezzel együtt több szülő szembesült az első teszt elvégzése után, hogy nincs külön hulladékgyűjtő edénye, ahová – az útmutató szerint is – eldobhatná a veszélyesnek számító teszt kellékeit.

Mi a teendő ilyenkor, hová dobjuk ezeket a kütyüket? Erről kérdeztük Máthé Lászlót, a Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetőjét.

– Szerintem, erre országos szinten sehol sincs hatékony megoldás. Az egyszer használatos egészségügyi maszk, vagy a lejárt gyógyszerek és sorolhatnám, akárcsak jelen esetben a nyálteszt kellékei, veszélyes hulladéknak minősülnek. A gyártó köteles ráírni a csomagolásra, hogy ez veszélyes hulladék. Ezeket viszont, jobb híján a vegyes hulladékba kell dobni, miután egy kis zacskóba belecsomagoltuk, hiszen ezek még nem okoznak olyan nagy gondot, ha bekerülnek a vegyes hulladékba. Az egyszerű polgár nincs máshová, ahová elvigye, eldobja ezeket a tárgyakat. Jelenleg nincs más megoldás – magyarázta Máthé László.

A szakember rámutatott, a vegyes hulladékot a lerakóba szállítják, ahol földdel takarják be, a lezárt lerakóból pedig nincs, ahogy kikerüljön ez a fajta hulladék, így nem jelent további veszélyt. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. december 7., 8:12
    ÉRTÉKELÉS: 24

    Sok sebből vérzik ez a történet. Először is ki dobott pénz, mert úgy lett elindítva, hogy nem kötelező. Ezt, az amúgy is elutasító szülő-diák-iskolai személyzet, akkor úgy így kezeli. Azok a kevesek, akik fontosnak tartották volna, 1-2 tesztelés után ők is abbahagyják, az én se vagyok hülye alapon. A tesztek alkatrészeit ki tudja hányan megtapogatták, hisz ömlesztve érkeztek. Sok sok embernek kellett és kell még ezzel dolgoznia, hogy kis csomagokba összerakják, a kisegítő személyzet vagy akár a pedagógusok. Az oktató leírás, videóhoz képest hiányzik egy alkatrész a szentgyörgyi iskoláknak kiosztott készletből, az a kémcső, amibe keverni kellene a vegyszert és a nyálcseppeket. Hova tenni a szemetet. Jól volt elvégezte a teszt? El volt végezve egyáltalán? Az eredeti elképzelés szerint, nagy létszámú osztályoknál, az első órán, heti 2x, ezt lehetett volna végezni? A tanár rázogatja 30 gyerek nyálát?? Szóval ennyi hibafaktor mellett is el indítani ezt az akciót csak felelőtlen, meggondolatlan és főleg hozzanemértő vezetők műve.