A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Nem tudják, hol a határ

Nem tudják, hol a határ Kovászna megye

A hétfői Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően, holnaptól érvényes a zaklatás új formáit tartalmazó bővítményekkel a férfiak és nők esélyegyenlőségét szabályozó 2002/202-es törvény. Csak annyi a baja, hogy természeténél fogva nehezen alkalmazható.

A munkahelyi szexuális zaklatást eddig is büntetendőnek tartotta a törvény, de most már a zárt vagy publikus térben történő füttyögetés, az obszcén ajánlattevés vagy gesztusok, tapogatás, szexista elszólások is 3-tól 10 ezer lejes bírsággal sújthatóak. Sőt, a pszichológiai nyomás is, amelynek az alapja az, hogy valakit nő mivolta miatt ismétlődően sértenek meg emberi méltóságában vagy teremtenek ellenséges, megalázó légkört körülötte. Ennek feltétele, hogy a zaklatott azonnal jelentse sérelmét a 112-es sürgősségi hívószámon, és tanúkkal, esetleg (néma) kamerafelvételekkel tudja bizonyítani a sértő tettet. És itt bukhat el a dolog. Hiszen igen ritkán van ezeknek az eseményeknek tanúja, azok között is olyan, aki a rendőrségre vagy a törvényszékre kívánkozna tanúskodni. (Az ügyben egyébként a csendőrség tiszti és altiszti funkciókban levő tagjai, a helyi rendőrség és határőrség illetékes eljárni.)
Ám nemcsak ezzel van baj. Szakemberek szerint a nők elég nagy hányada még nem tudja, hol a határ a zaklatás vagy a még tolerálható, tetszést, flörtölési szándékot, netán udvarlást kifejező szavak, gesztusok között, néha még örülnek is a kitüntetett figyelemnek. Önbizalomfüggő is a dolog, de legtöbbször nem tudatosul, nem ismerik fel a zaklatás enyhébb formáit. Ám ha megalázónak is éreznék azt, a bizonyítékok híján ki bocsátkozna egy reménytelen küzdelembe, a költséges, bürokratikus perbe?
Ha nem kerül hivatalos jogi keretek közé az ügy – hiszen a bírósági szóvivő, Chiper Jenica is megerősítette, nem volt ilyen zaklatásos eset az utóbbi években – talán másképp oldják fel sérelmeiket a nők? Úgy tűnik, igen, magukba zárkóznak, vagy barátnőkkel beszélgetve könnyebbülnek meg, de erre csak tippelni lehet. Szentgyörgyi pszichológusokat is megkérdeztünk, eddig hány szexuális zaklatásos esetük volt, de mindannyiuktól negatív választ kaptunk, hol­ott – mint Zoor Richárd mondja – mindig is létezett a nők kiszolgáltatottsága a társadalomban, mellyel a férfiak sokszor visszaéltek eddig is. Meglátása szerint mind a nők, mind a férfiak egyre nyitottabbak a pszichológusok felé, nem feltételezi, hogy ha valakinek ilyen sérelme lett volna, ne hozakodott volna elő vele, ám az valóban akadálya lehet az objektív statisztikai helyzetfelmérésnek, hogy egy pszichológiai tanácsadásnak elég borsos óradíja van, tekintve a hosszas és folytonos képzést, amely egy jobb szakemberre jellemző.
– Érzékenyíteni kell mindkét felet ebben a témakörben, sajnos, nagyon kevés ilyen kezdeményezés van, holott fontos lenne már gyerekkorban beszélgetni ezekről. Az RMDSZ Nőszervezetének van hasonló típusú programja, tudatosító kampányt kezdeményeztünk erdélyi középiskolákban, a gyerekekkel szakemberek beszélgetnek a zaklatás, az erőszak hatásáról. Úgy gondolom, hogy még mindig tabu ez a téma, nem szeretünk beszélni róla, nem igazán tudjuk kezelni a helyzetet, ezért fontos ez a törvény. Védi az áldozatot, és elriasztja, elbátortalaníthatja a zaklatót. Ez csak egy első lépés. Szakemberekre van szükség, a hatóságok aktívabb és hozzáértőbb jelenlétére, és a társadalom viszonyulásának megváltozására – mondta a RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, Ájgel Ágnes. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szerintem a szexuális zaklatás fogalma nagyon relativ. Abban az esetben,amikor egy nő
  szinte félmeztelen jelenik meg nyilvánosság előtt,ki a zaklató és ki a zaklatott?Ezt kell előbb eldőnteni és azután :megsértődni, netán büntetni! Ezen a téren is, sajnos “vizet prédikálunk és bort iszunk”.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 12:58
  ÉRTÉKELÉS: -11

  Draga kommentelo baratom.A nyugati orszagokba es a nyugati civilizacioba egy no anyaszult meztelenul is mehet az utcan,mert az ottaniak kozul senki nem bamulja es nem kezdi el fogdosni,ha csak hazank civilizalatlan fiai nem jarnak eppen arra.Es az,ha egy no mutogatja magat,azzal nem kovet el sexualis zaklatast senki ellen.Esetleg szemeremsertest.Ugy, hogy a fogalmakkal nagyon ossze vagy zavarodva.

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 8., 19:57
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Drága kommentelő anonim! elfelejtetted a kvantumkeresők bősz hadát, amelyek fölették otthon a kvantumokat és mennek oda nyugatra frissebet bóklászni

  • User
   Dátum: 2018. augusztus 12., 14:57
   ÉRTÉKELÉS: -14

   Draga kommentelo baratom. A nyugati orszagokba es a nyugati civilizacioba egy férfi anyaszult meztelenul is mehet az utcan,mert az ottaniak kozul senki nem bamulja es nem kezdi el fogdosni,ha csak hazank kurválkodó leányai nem jarnak eppen arra. Es az, ha egy férfi mutogatja magat gatya nélkül, azzal nem kovet el sexualis zaklatast senki ellen. Esetleg szemeremsertest. Ugy, hogy a fogalmakkal nagyon ossze vagy zavarodva.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Sok nyugati orszagban megfordultam, de sehol sem lattam noket puceran setalni az utcan. Meg a nudistaknak is kulon strandhely van kijelolve. Ha egy no vagy ferfi barhol meztelenul setal nyilvanos helyen, azonnal beviszik. Ugyhogy hulyeseget allitasz.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 13:15
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Melyik az a nyugati civilizáció ahol a meztelen nőt nem bámulják meg? Nem estél át egy icirit a paripán?
  Ami a női bájakkal való zaklatást illeti: bizony nehéz kibírni egy szép nő látványát, nyáron, mikor majdnem mindene “kint” van. Zaklatja a férfiembert bizony, de bírd ki barátom, ha férfi vagy, és nem kakas.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 8., 15:28
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Felzaklathat, barátom, egy csinos, akár mutogatós nő látványa, de tartsd magadban és ne légy bunkó, ne kiabálj utána, a kezednek is parancsolj, a szádnak is. Ennyi az elvárásom. Csak képzelj bele, hogy a te fenekedet fogdossa meg nyilvánosan valaki, netalán egy csajocska a férfiasságodat, a teljesítményedet firtatná hangosan az utcán. Hm, tetszene? És ha a főnöknő megszabná, hogy fizetésemelésért a rendelkezésére kell állnod??

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 7:27
  ÉRTÉKELÉS: -9

  A ciganyok a heten minden ejjel berdoztak a rozsa vendegloben( jo tavol az udemerajos elvtarsak lakasaitol) ki ad engedelyt erre ? orditoznak .,petardaznak ..hogy van ez?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 14:34
  ÉRTÉKELÉS: -9

  Nem csak városon falun is ez a helyzet, bőgetik késő éjszakába a “zenét”, dorbézolnak és nincs aki megfékezze őket. Miért kell mindenkinek azt hallgatni amit ők hallgatnak?

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 10., 14:49
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Kézdivásárhely Torja felőli határában, a tömbházaktól 50 méterre folyó építkezésnél a feltehetőleg roma munkások napközben is olyan hangosan bömböltetik a magyar “manelet”, hogy a közeli utcákban nem lehet kinyitni az ablakot. Kérjük a helyi rendőrséget, nézzen arra s intézkedjen!

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 12., 15:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nohat akkor probald meg barmely nyugati nagyvaros foutcajan vegigmenni csoren. Haddlam bevisznek-e. Az az erzesem, mar nem lenne aki beszamojon a fejlemenyekrol.