Felhívás!

Nem mindenre elég az adónk

Nem mindenre elég az adónk Kovászna megye

Jelentős előrelépés a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy már januárban elkészül a város költségvetése (ahhoz képest, hogy volt év, amikor csak áprilisban lett meg) – mondta Antal Árpád polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. A büdzsé jelenleg közvitára bocsátott tervezetét január 27-én terjesztik a helyi tanács elé, addig a múlt évről megmaradt és a tartalékalapba áthozott összeg felosztását is megvitatják.

A városvezetés stratégiai célja az, hogy Szentgyörgy biztosítsa a kisvárosok előnyeit és a nagyvárosok életszínvonalát, szolgáltatásait. Utóbbiakat a nagyvárosokban általában a verseny­szféra biztosítja, de mivel a megyeszékhely lakossága nem túl nagy, azaz vélhetően nem biztosítaná az elvárt profitot, itt nem vonzó a mozi, strand, uszoda, spa, sípálya működtetése a vállalkozóknak. Ezért az önkormányzat felvállalja ezen létesítmények és a kulturális intézmények működtetését, ami viszont számára nagy veszteséggel jár.

Gyakorlatilag ez úgy néz ki, hogy például az uszodában (ami Szentgyörgyön régi és korszerűtlen) a belépéskor fizetett tarifa mellé a város még kétszer annyit hozzátesz. A polgármester számít a lakók megértésére, mert ezt nem engedheti meg magának a város.

A Sepsi Card bevezetésével az önkormányzat kedvezményeket biztosít a helybeliek számára. Azoknak a közeli falvakban lakóknak, akik sérelmezik, hogy kimaradnak a kedvezményekre jogosultak köréből, Antal Árpád szerint majd a megyeszékhely metropoliszövezete nyújt részleges megoldást. Nekik egy köztes jegyárat állapítanának meg, nem olyan előnyöset, mint ami jár a helybelieknek, de nem is olyan, tulajdonképpen reális árat, amilyet például a brassóiaknak.

A kultúra és a sport mellett az önkormányzat a közszállítás költségeit, fenntartását is felvállalja – ezt szintén nem fedezik az utazási jegyek –, de ez a szolgáltatás a nagyvárosokban is veszteséges. Általában véve a lakosság által különböző címek alatt befizetett összegek sokszorosát „vonzza be”, azaz lobbizza ki külső forrásokból a polgármester.

A 2022-es költségvetés összeállításakor azt tartották szem előtt, hogy az intézmények és közszolgáltatások (közvilágítás, személyszállítás, szemételhordás) működését biztosítsák, valamint folytatni tudják a megkezdett beruházásokat – taglalta Antal a prioritásokat. Utóbbiak is nagy terhet jelentenek a költségvetésnek, különösen az uniós pályázatok önrészének a biztosítása, ami a szerződés megkötésekor arányaiban nagyon kedvező volt, de az anyag- és energiaárak látványos megnövekedésével a városra háruló terhek sokszorosára nőttek, míg a megpályázott összeg ugyanannyi maradt. Vagyis ha eddig 98 egységnyi pénzt adott az unió, és 2-t a város, most kb. 32-t kell Szentgyörgynek biztosítania. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a munkaerőhiány is nagy, országos probléma, amelynek megoldására a kormány idén 100 ezer munkás unión kívüli országokból való importálását engedélyezi. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások