Felhívás!

Nem lesz vakációs jegy

Nem lesz vakációs jegy Kovászna megye

Szakmaiatlan, átgondolatlan, tűzoltó intézkedésnek nevezte Herman Rosner a román kormány döntését, hogy idén nem adnak vakációs csekket az állami alkalmazottaknak.

A voucher-rendszer egyik romániai „atyja” szerint az állam valóban megspórol 1,7 milliárd lejt, de sokkal többet veszít majd az adóbevételek csökkenése, a munkanélküliség növekedése, a stresszes, kifáradt emberek rossz munkahatékonysága és esetleges betegségei miatt.

Ez tipikus esete annak, amikor most hamar meg akarunk spórolni valamit, hogy felmutathassuk a választóknak: dolgozunk. Hogy ez hosszú távon teljesen nyilvánvalóan veszteséges, az nem érdekel senkit – mondja Rosner. Hozzáteszi: míg az ebédjegyekre a lakosság 80%-ban import élelmiszert vagy más fogyasztási cikket vásárol, amit a nagy nemzetközi cégek bevételeznek, és a profitot elviszik, addig a turisztikai csekkekre elköltött minden egyes lej a román gazdaságban marad. Sőt.

– Ha az ember elmegy a családjával nyaralni, az nem csak a családnak jó, nem csak kipiheni magát, kevesebb betegszabadságot vesz ki, nem csak kevesebb gyógyszert vásárol, hanem „kifehéríti” a turizmust, visszaszorítja az adócsalást is. Ugyanakkor vásárol üzemanyagot, hogy odamenjen, vásárolt a gyereknek egy játékot, az asszonynak egy blúzt, este még megiszik egy sört, vagy elmennek egy cukrászdába. Tehát minden egyes lej, amit az állam erre fordít, megsokszorozódik, ráadásul nem az állam tartja fel segélyből a turisztikai vállalkozót, hanem a cég fizet adót, eltartja az alkalmazottjait és azok családjait, akiket hanem az államnak kell támogatnia – sorolja Rosner.

A turisztikai szakember abban bízik, hogy legalább a magáncégek felfedezik a voucher-rendszer előnyeit. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 12., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Töröljék el végleg! A vakációs jegy miatt az árak kilőttek a csillagos ég felé. Sok helyen egy éjszaka már az 500 lej súrolja, miközben a szolgáltatás minősége nem javult. Ilyen körülmények között 3 éjszakára elég ha az ember még hozzátesz. Az állami alkalmazottaknak, akiknek amúgy is magasabb az átlagfizetése jól jött, de mindenki másnak, aki nyaralni akart csak ártott.

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Nem rossz otlet a vakacios jegy, de van egy torzhozadeka:miert tudnak (tudtak) vakacios jegyet adni a kozalkalmazottaknak, a maganszektorban, meg alig-alig?Az egesz ugy jon le, hogy az allam annyi sarcot (bort) tud lehuzni a maganszektortol, hogy kepes a megduplazott fizeteseken kivul, meg vakacios jegyet is adni a kozalkalmazottaknak.A helyes az lenne, ha a maganszektor az allam fele fizetendo adobol, megtarthatna a sajat alkalmazottainak fizetendo vakacios jegyek erteket, es az ado, tobbi reszet fizetne csak az allamnak.Ha ebbol az adobol, az allam, tudja fizetni tovabbra is, az allami allkalmazottak vakacios jegyeit, semmi gond, de nem tartom helyesnek, hogy az en adombol kell fizessem a kozalkalmazottak vakacioit, en meg mind maganszektor allkalmazott semmit sem kapok.

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 10:11
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Itt nem csak Cāturól van szó…ő csak egy végrehajtója annak amit az IMF meg az EU megparancsol .Azt kene tudni ,hogy Románia az egyetlen EU-tag ,amely ellen deficit-eljárás van folyamatban.Csak azt nem értem ,hogy miért hunynak szemet a különleges nyugdíjak felett…hát persze,ilyenkor Románia független ,szuverén és egységes …

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Mar hetek ota meg a vizcsapon is az folyik hogy az allami szektorba mekkorak a fizetesek a magan szektorhoz viszonyitva. Ez mind igaz es jo es szeo is mindadig amig nem kezduk el beszelni arrol hogy a maganszektorba dolgozok 100% megkapja a minimalbert es ezzel egyet is ertek de 99% meg kap feketen ami nem szerepel a munkakonyvben es amit kezbol kap.Na errol is jo volna beszeljen akar a sajto meg a tv is.Tehat egy maganszektorba dolgozo jo szakember ha mindent oszead tobbet keres mind egy allami szektorba dolgozo – beszelek en itt egy polgarmesteri hivatalnal dolgozonal nem egy miniszterrol.
  Nem beszle a sajto es tv arrol se hogy kb 8-10 evvel ezelott az allami szektorba dolgozok fizetese fele volt mind a maganszektorba dolgozok fizetese es akkor ez nem volt kikurtolve sehol hogy jaj menyit keresnek a magan szektorosok az allamiakkal szembe.
  Hol az igasag akkor amikor egy Babes Bolyai egyetemet vegzett korhazi alkalmazottnak(nem gyorstalpalasu es napali szak – tehat kellet jarni es tanulni is) kisebb a fizetese mind a korhazba a takaritononek.
  Na ezeket kellene mind fontolora venni es azutan itelkezni mindenkinek…..

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 11:42
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az összes állami alkalmazottnak Szibériába kellene vakációs jegeyt adni Rosner úr. Ott korpán tartani őket 2 hétig, hogy lakjanak jól ingyenéléssel! Mert ingyenélő ez egész bagázs! Hogy nem szégyellik magukat!

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 11:06
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Azért azok akik azt gondolták,hogy ez nem következik be azok nem a földön éltek 1989 óta.Min spóroltak mindig?Nyugdíjak,bérek befagyasztása,infláció elszabadítása,kedvezmények eltőrlése és a többi neoliberális trükk.Ez nem jelenti azt ,hogy a peeeszeedeeee ennél jobb,csak ők ilyenkor nagyon érzékenyek és mindent jobban tudnának csinálni.
  Rosner úrnak megemlíteném ,hogy az rmdsz a kormánykoalíció tagja!Kovászna és főleg Hargita megyében nagyon sokan élnek a turizmusból.Ha tönkremennek és lehúzzák a rollót a 2 megye még szegényebb lesz ,a panziókat meg felvásárolják Costicaék meg Miticaék.

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 15:57
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az EU -ban az adatok szerint csak 2013 vagy 2014 ben áll vissza a turizmus a 2019 szintre.Lehet majd kérni a világba a szálláshelyért ,akár €100 is egy éjszakára de akkor a kuvikkok fogják kibérelni a padlást meg a szobákat is.Jobb a sűrű fillér mint a ritka forint, tartja a közmondás