Felhívás!

Nem kell félni a szavazástól!

Nem kell félni a szavazástól! Kovászna megye

A háromszéki illetékes hatóságok a szokványos közbiztonsági lépések mellett idén – a koronavírus-járvány miatt – különleges egészségvédelmi óvintézkedésekkel is készülnek a vasárnapi, szeptember 27-i önkormányzati választásokra. A szavazáson való részvétel nem jelent nagyobb fertőzési veszélyt a sokféle hétköznapi tevékenységnél, például bevásárlásnál.

A megyében csaknem 182 ezer a szavazati joggal rendelkezők száma (a hivatalos szám 181 933, ebből Sepsiszentgyörgyön 52 786). Háromszéken 214 szavazókörzet van, ebből 50 Sepsiszentgyörgyön, 14 Kézdivásárhelyen. Szeptember 25-29. közötti időszakban szünetel a tanítás és az iskolai tevékenység azokban az oktatási intézményekben, ahol szavazóhelyiségek vannak. Az oktatás online (interneten) történik.
A szavazópolgárok és szervezők számára előkészítettek 680 palack kézfertőtlenítőszert (szavazás előtti és utáni használatra), több mint 45 ezer arcmaszkot (aki anélkül érkezik, a helyszínen kaphat védőmaszkot).

Az egészségvédelmi szabályok okán egy szavazóhelyiségben egyszerre legfeljebb öt szavazópolgár lehet, be kell tartaniuk az egymás közötti távolságot, fertőtleníteniük kell a kezüket és bent maszkot kell viselniük, esetleg csak egy pillanatra szabad levenni, arcazonosítás végett. Ajánlatos, hogy minden szavazópolgár saját golyóstollal írja alá a jelentkezési listát.

A szavazókörzetekben lázmérés is lesz, a hőemelkedéssel azonosított személyek elkülönített fülkében szavazhatnak, akárcsak azok, akiknél valamilyen feltűnő betegséggyanús tünet mutatkozik (köhögés, orrdugulás, nehéz légzés stb.).

A vasárnapi választáson mozgóurnás szavazást lehetővé tevő szolgálat is lesz, a megbízottak előbb azokra a címekre viszik a szavazólapokat és urnát, ahol nem a koronavírus-járvány miatt maradtak távol a szavazók, hanem egyéb okokból. Különleges óvintézkedések betartásával kérésre a betegeket, fertőzötteket, fertőzés-gyanús személyeket is felkeresik, hogy a szavazati, választói jogot biztosítsák.  Kórházakba, fogházakba, fogdákba, szociális otthonokba (stb.) is elmegy a mozgóurna-szolgálat.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.