Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nem kapkodnak a jód után

Mint ismeretes, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a hét elején sajtótájékoztató keretében szólította fel a negyven évnél fiatalabbakat, hogy minél hamarább váltsák ki a sugárzás elleni kálium-jodid tablettákat. A kijelentést követően a háromszéki gyógyszerészek arra számítottak, hogy az emberek bepánikolnak és megrohanják a patikákat, de mostanáig nem így történt.

Hirdetés
Hirdetés

A készítmények átvétele érdekében a jogosultaknak először a családorvosukat kell felkeresniük, majd az általa kiállított recepttel az erre a célra kijelölt gyógyszertárak valamelyikét. Megyénkben összesen 18, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai, maksai és csernátoni patikában elérhető a készítmény, a meghatalmazott gyógyszertárak pontos listája a minisztérium honlapján érhető el.

Bándi Emese, a megyeszékhelyi Help Net gyógyszertár patikusa megkeresésünkre elmondta, a legtöbben csak érdeklődnek a jódtablettáról, recepttel alig egy-két páciens jelentkezett. Hozzátette: a gyógyszerből kellő mennyiség áll rendelkezésre, megérkeztek az esetleges felhasználásával kapcsolatos tájékoztató anyagok is. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy átvételkor egy rövid adatlapot is ki kell tölteni, így nagyon fontos, hogy legyen kéznél a személyazonosító igazolványunk. A kézdivásárhelyi Dr. Max patika munkatársa is hasonlókról tájékoztatta lapunkat. Akárcsak Sepsiszentgyörgyön, itt is a legtöbben csak érdeklődnek, orvosi vénnyel alig néhányan keresik fel e célból a gyógyszertárat.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a tablettákat nem szabad indokolatlanul vagy megelőző jelleggel bevenni, hanem csakis hatósági utasításra, amelyet akkor adnak ki, ha Románia közelében nukleáris katasztrófa történik, és a levegőbe radioaktív jód kerül. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.