Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem jellemző a tiltott erdőirtás megyénkre

Nem jellemző a tiltott erdőirtás megyénkre Kovászna megye

Az állami és magánerdészetek munkatársaival, valamint a csendőrséggel és más illetékes hivatalok közreműködésével az erdőkben, köz- és erdei utakon, fafeldolgozókban 4474 ellenőrző akciót végzett tavaly a Kovászna megyei rendőrség: ennek eredményeképpen 266 esetben bírságot szabtak ki 364.400 lej értékben, 712 köbméter fát koboztak el több mint 200 ezer lej értékben.

Hirdetés
Hirdetés

A 2021-es év folyamán 374 erdészeti kihágást, bűntényt jelentettek a rendőrségnek, ennek ellenére a zárójelentés és a rendőrparancsnok végkövetkeztetése az, hogy megyénkre nem jellemző a masszív erdőirtás, és az illegális fakivágás sem számottevő. Viszont ide kívánkozik egy friss történés, mely esetleg más megvilágításba helyezi a fenti jelentést.

A napokban jelentek meg a közösségi hálón képek egy városközeli erdőben levő különleges fáról, amelyet sokak bánatára az utóbbi időben ismeretlenek megcsonkítottak, így különlegessége is elveszett. A kiszáradt ágaival ég felé nyújtózó „sámánfa” egy kis árnyas tisztáson állt, misztikuma folytán számos természetbarátot vonzott. És nemcsak őket.

Csákány László, a Szemerja-Görgő közbirtokosság elnöke elmondta, tudomása van arról, hogy cigányok járják szekerekkel az erdőt, és ahol száraz fára akadnak, kivágják. „Kankózással” törik le a fákról a száraz ágakat (egy vashorgot akasztanak bele, majd lehúzzák), ahol ez nem működik, előveszik a fejszét. E műveletek nyomai a „sámánfán” is meglátszanak, várhatóan hamarosan csak csonkja marad – vagy az sem.

Ezt megelőzni csak drasztikus hatósági fellépéssel lehetne – vélekedett a közbirtokossági elnök –, de szerinte ez teljességgel hiányzik, hiába van törvény, melyet alkalmazni lehetne. Ilyen esetekben a rendőrségnek kötelessége lenne a lopáshoz felhasznált szekereket elkobozni, de ez nem történik meg, vagy ha igen, hamar vissza is adják azokat. Mindenesetre a rendőrség éves zárójelentésében e fejezetben nem esik szó elkobzott járművekről, míg például a vadorzásról szóló részben igen (a rendőrségi szóvivőtől származó információk szerint tavaly falopásért 11 szekeret és 2 autót koboztak el.)

Hogy ez a tevékenység mennyire masszív erdőirtás vagy sem, azon még lehet elmélkedni, mindenesetre azt is sokan tudják, sőt művelik is, hogy falvakon a romák által vágott fát veszik meg tűzifának – még ha szárítani is kell egy évig –, mert így sokkal olcsóbb. A cinkossággal pedig adott esetben az éppen őket védő törvényeket is megtorpedózzák. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások