Felhívás!

Nem is nyugdíj: juttatás

Nem is nyugdíj: juttatás Kovászna megye

Semmilyen alkotmánybírósági bonyodalom nem várható, a parlament bármikor elveheti a honatyák különleges nyugdíját, és azoknak sem fizetik tovább, akik eddig kapták – mondja Puskás Bálint. A volt alkotmánybíró szerint inkább az a gond, hogy ez „nem old meg semmit”.

Közkeletű tévedés, hogy azt a havi összeget, amit most elvettek a parlamenti képviselőktől, „luxusnyugdíj” vagy „különleges nyugdíj” néven emlegetik – mondja Puskás.
– Ez egy juttatás, a világon semmi köze sincs a nyugdíjhoz. Nem fizetett érte senki hozzájárulást, és nem is a nyugdíjpénztár adja, hanem a parlament saját költségvetéséből utalják. Annyiban „hasonlít” a nyugdíjhoz, hogy csak azt követően folyósítják, hogy a képviselő vagy szenátor elérte a nyugdíjkorhatárt (ha továbbra is nem aktív törvényhozó). Mint ilyet, úgy, ahogy egyszer megadták, bármikor elvehetik. Nem egy szerzett jog, tehát ha kimondják, hogy ilyen nincs, akkor az sem kapja tovább, aki eddig kapta – magyarázza a volt alkotmánybíró.

Azt mondja: ez semmit sem old meg, mert a honatyáké a speciális nyugdíjakra fordított pénzek kevesebb mint két százalékát teszi ki. A parlament azonban – ha tényleg akarná – a bírákén és ügyészekén kívül máról holnapra megszüntethetné az összes különnyugdíjat, és teljesen alkotmányos lenne.

– 2010-ben már egyszer eltörölték az összes különnyugdíjat, a rendőrökét, a katonákét, a titkosszolgákét, mindenkiét (ezeket utólag a Ponta-kormány kezdte visszavezetni – szerk.). Akkor is megpróbálták ezt az alkotmánybírósággal „megtartatni”, de a taláros testület megállapította: a nem nyugdíj jellegű juttatások bármikor megszüntethetők. Most is megtehetnék, csak nem akarják, esetleg nem merik. Az alkotmány szellemében csak a bírák és ügyészek különnyugdíját nem lehet elvenni, mert ez az igazságszolgáltatás függetlensége egyik pillérének számít, de az – bár kétségtelen, hogy itt vannak a legnagyobb nyugdíjak – nem több mint az összeg tíz százaléka, hiszen összesen négyezernél kevesebben vannak az országban – mondta Puskás.

A volt alkotmánybíró rámutatott: a „rendes” nyugdíj szerzett jog, azt – erről szintén van alkotmánybírósági döntés – nem lehet elvenni.
– A jelenlegi nyugdíjasoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy most ismét újraszámítják a nyugdíjakat. Ők egész életükben fizették a nyugdíjjárulékot, és amikor elérték a nyugdíjkorhatárt, megállapítottak nekik egy nyugdíjat, ezt az állam köteles nekik fizetni, mert ehhez megszerezték a jogot. Ez azt jelenti, hogyha ezután új módszerrel számítják is ki a nyugdíjakat, ők semmiképpen nem kaphatnak kevesebbet, mint eddig, akkor sem, ha esetleg annak, aki most ugyanabból a beosztásból, ugyanannyi munkaidővel vonul nyugdíjba, kevesebb nyugdíjat állapítanak meg. A legrosszabb, ami a mostani nyugdíjasokkal történhet, az az, hogy az újraszámolást követően nem nő a nyugdíjuk, de semmiképpen sem csökkenhet – szögezte le a tapasztalt jogász.

A parlament plénuma csütörtökön döntött úgy, hogy megvonja a törvényhozók „luxusnyugdíj” néven közismert különleges juttatását. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások