Felhívás!

Nem fáj eléggé

Csütörtökön közölte a Tanügyi Szabad Szakszervezetek elnöke, Simion Hăncescu, hogy nem lépnek a tanárok általános sztrájkba januárt 10-től (sem később e hónap folyamán), mert a szabadságok miatt nem sikerült kellően mozgósítani a tagokat. Miért álltak el eredeti szándékuktól, és mi lesz akkor az elmaradt fizetésemelésekre vonatkozó követelésekkel? – kérdeztük a Kovászna megyei szakszervezeti vezetőt, Nagy Gábort.

A szakszervezet megpróbálja folytatni a tárgyalásokat a kormánnyal.

– Az az igazság, hogy nincs meg az 50%-ot meghaladó többség, amely ahhoz lenne szükséges, hogy általános sztrájk kezdődjön a tanügyben – közölte Nagy Gábor. Kovászna megye 1%-kal maradt el ettől a határtól, azaz a tagság 49%-a jelezte aláírásával, hogy egyetért az általános tiltakozó akcióval. De tulajdonképpen 70% alatt nem is érdemes elkezdeni a sztrájkot, mert közben úgyis megcsappan ez az arány – vélekedett korábbi tapasztalataira alapozva a szakszervezeti vezető.

Szerinte nem volt elégséges a mozgósítás, vannak olyan iskolák, ahol nem is gyűjtöttek aláírásokat (pl. a Székely Mikó Kollégium). Országos szinten is lehangoló a helyzet, alig három megye lépte túl a megszabott küszöböt, a többiben viszont nem jött össze az 50% sem…

Bár egy korábbi országos felmérés szerint a pedagógusok kétharmada egyetértett az általános sztrájkkal, a megyében a tanárok egy jó részének álláspontja röviden és velősen úgy summázható: „Kicsi tanítás kis pénz, sok tanítás sok pénz.”

– Nem érzik még a drágulások hátulütőjét, még a tél sem olyan kegyetlen, nem – 20 fokról kell felfűteni a lakást – latolgatta az okokat Nagy Gábor. Pedig nincs mentség arra, hogy a kormány saját törvényét nem tartja be, mert 2020 szeptemberétől tartozik az abban leszögezett béremelésekkel

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 7., 14:51
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Béremelés kell, álljanak ki az igazukért, de álljanak oda a munka mellé is és fejezzék ki nemtetszésüket a sok online-zás miatt is, a sok követhetetlen napról napra a tanügyet súlytó törvénykezések miatt is. Ebben a zűrzavarban, a papirhalmok mögül, amit nálunk törvénynek neveznek nem is érhetünk el eredményeket!