Felhívás!

Nem drágult a káposzta

Nem drágult a káposzta Kovászna megye

Minden megdrágult mostanában, de akad olyan is, ami ugyanannyiért szerezhető be, mint tavaly. Ez a káposzta, ami azért is jó hír, mert elkezdődött az eltevésének szezonja. A sepsiszentgyörgyi piacokon van bőven vörös és fehér is belőle, alkudni nem lehet az árából, de nem is kell.

A sepsiszentgyörgyi központi piacon és az úgynevezett dollárpiacon is megjelent a káposzta, a helyben termelt és a Buzău megyéből hozott zöldség ára egyforma. A fehér káposzta kilója 3 lej, de ha valaki egy zsákkal vásárol, akkor 2,5 lej, míg a vörös káposztáé 5–6 lej. Az előbbi jobban fogy – mondják az árusok, bár nem teljesen elégedettek, ugyanis egyre kevesebben foglalkoznak eltevéssel. A hordós káposzta eltevéséhez nemcsak káposztára van szükség, hanem tormára, fűszerekre is. A torma kilója a piacon 5–6 lej, a kapor és csombor kötése pedig 3–5 lej között mozog. A vásárlók átlagban 10–15 kiló káposztát szoktak vásárolni, többnyire fehéret, a vörösből ugyanis nem lehet hordós káposztát készíteni, viszont más savanyúságot igen. Az árusoktól megtudtuk, hogy a hordós káposztába piros káposztát vagy céklát is tesznek, amitől pirosas színe lesz a lének, birsalmával vagy kukoricával pedig sárgábbra színezik a levét.

A dollárpiacon is beszerezhető a káposzta, annak kilónkénti ára 3 lej. Az árus elmondása szerint, tőle inkább sarvalni veszik a káposztát, de hordósnak is adott el, igaz nem olyan nagy mennyiséget, mint amennyit más piacokon, vagy az utak szélén adnak el a termelők. Ugyanakkor, a piacokon azért is kisebb a kereslet, mert falvakon, vagy a káposztaföldek mellett jóval olcsóbb a zöldség, kilója mindössze 1–2 lej, így sokan onnan szerzik be.

A hordós káposzta eltevése sok helyen rituálénak számít, akik foglalkoznak vele 1–2 hordóval is eltesznek télire. Persze szupermarketekben is be lehet szerezni a zöldséget, viszont a piaci árusok tanácsokkal is ellátják a vásárlókat: miből mennyit kell tenni és hogyan, hogy a savanyúság tökéletes legyen. Az ajánlás szerint először a fűszerezéssel kell kezdeni az eltevést, kaprot és csombort helyezni a hordó aljába, amit sós vízzel kell leforrázni, és egy napig állni hagyni, hogy a fűszeres pára átjárja a hordót. Ezután következnek a káposztafejek, amelyeket szorosan kell a hordóba helyezni, és egy-egy tormát kell dugni közéjük, majd sós vízzel feltölteni, a káposztafejeket pedig fenyőfapálcákkal és kővel szorítani le. Mint mondják, fontos a tárolás is, nem lehet 13 foknál hidegebb vagy melegebb a helyiségben, ahol a hordót tároljuk. Fontos, hogy néhány hétig, két-három naponta megforgassuk a káposztát, azaz leszívjuk a sós levet és újratöltsük a hordót. Az erjedés ideje 6–8 hét, utána lehet fogyasztani a savanyúságot. Az árusok elmondták, különböző más zöldségek vagy színezőanyag nélkül is aranysárga lesz a káposzta, ha ezzel a módszerrel tesszük el. A hordós káposzta karácsonyra érik meg legjobban, és fontos, hogy még halottak napja előtt eltegyük – magyarázták a piacon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások